Business Internaţional

Cea mai importantă monedă africană şi-a pierdut 27% din valoare într-o singură zi

Cea mai importantă monedă africană şi-a pierdut 27%...

Autor: Lorena Cornea

20.06.2016, 15:41 55887

Naira nigeriană a scăzut brusc luni dimineaţă după ce Banca Centrală a Nigeriei a rupt legătura cu dolarul. Mişcarea băncii centrale a fost anunţată încă de săptămâna trecută, după multe speculaţii, a scris Business Insider. Decizia a avut ca ţel devalorizarea dolarului, ca un răspuns la preţurile alarmant de joase ale petrolului.

La debutul şedinţei de tranzacţionare de asătzi, naira a scăzut cu 27% faţă de dolar, cursul fiind acum de 257 naira la un dolar.

Banca Centrală a Nigeriei a declarat că un sistem monetar "bazat pe cererea pieţei" va ajuta branşa economică cea mai dezvoltată a Africii, şi anume ramura petrolului, să facă faţă scăderii globale a valorii unităţii de petrol. Înainte de ruperea legăturii cu dolarul, tranzacţionările cumulau 197 naira pentru un dolar.

Pe termen scurt, mişcarea era de aşteptat să fie dureroasă din punct de vedere economic, dar o scădere de 27% este mult peste valorile estimate. Totuşi, pe termen lung, independenţa nairei are toate şansele să aducă un aport pozitiv economiei ţării, potrivit Business Insider.

„Pe viitor, o monedă mai slabă ar putea ajuta la dezvoltarea economiei nigeriene prin încurajarea exporturilor şi atragerea unor investitori străini, care au evitat Nigeria din frica devalorizării investiţiilor.”, a scris economistul african John Ashbourne.

Analiştii au dezbătut multă vreme dacă Nigeria ar trebui să „capituleze”  şi să îşi devalorizeze  moneda, renunţând la controlul preţurilor, care a creat stres economic pe branşa cea mai mare din economia africană. 

Devalorificarea nairei este un pas către consolidarea economiei nigeriene, dar nu îi va rezolva toate problemele. Economia Nigeriei a scăzut cu 0.4% în primul trimestru din 2016 şi continuă să scadă când vine vorba de industria petrolului, din cauza unui grup numit Răzbunătorii Delta ai Nigeriei.

În ciuda acestor probleme, agenţia de rating Moody's vede emanciparea nairei ca pe un pas pozitiv pentru ţară. „O rată de conversie flexibilă va reduce pierderile din cauza lichidităţii dolarului şi riscurile asociate cu băncile care se tem că nu vor reuşi să menţină capitalurile fixe. De asemenea, va acorda băncilor posibilitatea să îşi extindă businessurile bazate pe tranzacţionări, păstrându-şi astfel şi profitabilitatea”, potrivit unui raport Moody's. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO