Business Internaţional

Cea mai mare bancă americană este obligată să despăgubească foşti deţinuţi

Cea mai mare bancă americană este obligată să...

Autor: CătăIina Apostoiu

04.08.2016, 00:00 489
Cea mai mare bancă din SUA după active, JPMorgan Chase câştiga în 2008 un contract guvernamental pentru a le furniza foştilor deţinuţi ai tuturor închi­sorilor federale din ţară carduri de debit preplătite, nereîncărcabile, pe care aceştia le puteau utiliza pentru a accesa fonduri câştigate sau transferate lor în timpul detenţiei.

Programul era menit să-i ajute pe deţinuţi să se reintegreze în societate cu ceva cash şi un cont bancar. Totuşi, potrivit acuzaţiilor formulate într-un proces colectiv deschis împotriva băncii şi încheiat în această săptămână, banca i-a „ars“ pe foştii deţinuţi cu o serie de comisioane neobişnuite şi exorbitante, scrie Financial Times.

Foşti deţinuţi s-au plâns că nu li s-a permis să-şi revizuiască sau să aprobe termenii şi condiţiile ataşate cardurilor, mult mai dure decât cele disponibile clienţilor obişnuiţi. De exemplu, foştii deţinuţi plăteau 45 de cenţi, poate echivalentul a două ore de muncă în interiorul închisorii, numai pentru a-şi verifica situaţia conturilor.

„Oamenii aceştia nu au avut de ales. Au fost nevoiţi să accepte aceste carduri, altfel nu aveau acces la bani“, spune Ken Grunfeld, avocat la Golomb & Honik.

JPMorgan a fost de acord să plătească 446.822 de dolari pentru a despăgubi mii de foşti deţinuţi, precum şi până la 250.000 de dolari sub formă de comisioane şi costuri. Potrivit unei surse, Chase a început să renunţe la comisioanele asociate programului în ultimele săptămâni.

„Totul legat de sistemul închisorilor fe­de­rale este menit să te facă treptat să-ţi pierzi orice speranţă.

Să revii acasă şi să încerci să-ţi încropeşti o viaţă sta­bilă şi să devii victima acestei bănci foar­te avute, este de neconceput“, spu­ne Jesse Krimes, un artist din Phila­delphia încarcerat în 2009 pentru pose­sie de cocaină cu intenţie de distribuire.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO