Business Internaţional

Cea mai mare bancă din ţările nordice, prinsă în scandalul Panama Papers

Cea mai mare bancă din ţările nordice, prinsă în...

Autor: CătăIina Apostoiu

21.04.2016, 00:00 1035
Nordea Bank încearcă să scape de acuzaţii conform cărora aceasta şi-a ajutat clienţi să-şi ascundă averea în condiţiile unor presiuni politice în creştere, relatează Bloomberg. Cea mai mare bancă din Scandinavia îşi vede acum operaţiunile din sectorul public erodate în contextul în care legislatorii îi critică dur codul etic. Într-o opinie intitulată „Nordea duce lipsă de busolă morală“, ministrul danez al culturii Bertel Haarder declară că „pe viitor comportamentul etic va reprezenta un parametru competitiv important. Nu va fi suficient ca o tranzacţie să fie legală“. Oficialii Nordea au respins ferm acuzaţiile. Scandinavii, care sunt obişnuiţi să trăiască într-o regiune asociată cu niveluri ridicate de transparenţă şi un nivel scăzut de corupţie, au fost şocaţi să afle că cea mai mare bancă din regiune ocupă un loc atât de important în scandalul Panama.

Autorităţile financiare suedeze investighează Nordea, în timp ce ministrul afacerilor financiare Per Bolund a declarat că guvernul suedez ar putea înăspri legislaţia în scopul combaterii evaziunii fiscale. Autorităţile din Danemarca desfăşoară de asemenea o anchetă separată cu privire la Nordea şi alte bănci menţionate în documentele Panama.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO