Business Internaţional

Cea mai mare bombă pe care nemţii o ascund. Băncile germane au nevoie urgentă de 127 de miliarde de euro, cât PIB-ul României

Autor: Adrian Voicu

18.09.2011, 16:03 3355

Cele mai mari 10 bănci germane au nevoie de capital suplimentar de 127 miliarde de euro, informează publicaţia germană Frankfurt Allgemeine Sonntagzeitung, citând un studiu realizat de institutul de cercetări economice DIW.

O sursă citată de Reuters spunea la începutul lunii că Fondul Monetar Internaţional estimează că băncile europene ar putea avea nevoie de capital suplimentar de 200 de miliarde de euro.

Pe lângă asta, o agravare a crizei datoriilor din zona euro, dincolo de un default (încetare de plăţi) al Greciei, ar implica riscuri incalculabile pentru băncile germane, a avertizat Raimund Roeseler, şef pentru supravegherea sectorului bancar la autoritatea de reglementare financiară, Bafin.

"Un default al guvernului elen nu poate fi considerat un eveniment izolat", a arătat Roeseler într-un interviu pentru Reuters.

Băncile germane sunt mai solide şi mai bine capitalizate decât acum doi ani, dar potenţialul unei reacţii în lanţ în urma default-ului Greciei ar atrage sectorul în teritoriu necunoscut, consideră Roeseler.

"Suntem îngrijoraţi în special în privinţa impactului care nu poate fi calculat cu precizie. Orice cifră ar fi doar o supoziţie", a adăugat el.
Băncile germane au o expunere de sub 10 miliarde de euro la obligaţiunile suverane elene, din care Deutsche Bank 1,2 miliarde euro şi Commerzbank 2,2 miliarde de euro.

Dar un default al Greciei ar putea afecta bănci din alte ţări, care pot trage băncile germane după ele, perspectivă care ţine în alertă autorităţile de la Berlin.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO