Business Internaţional

Cea mai mare companie de gaze naturale a lumii îşi reorganizează operaţiunile europene

Cea mai mare companie de gaze naturale a lumii îşi...

Autor: Catalina Apostoiu

31.03.2017, 00:05 543

Gazprom, cea mai mare companie din domeniul gazelor naturale la nivel mondial, îşi reorganizează dramatic activităţile europene. Este rândul Gazprom Germania, o subsidiară şi holding din Berlin, să suporte tăieri, fiecare al doilea angajat al acesteia urmând să fie disponibilizat. Chiar şi distribuitorul german de gaze Wingas s-a supus Moscovei, potrivit Handelsblatt.

În 2015, Gazprom achiziţiona Wingas şi în mai puţin de un an îl înlocuia pe CEO-ul german cu un rus. Acesta a fost primul pas al unui amplu proces de restructurare a operaţiunilor europene ale Gazprom.

Gazprom îşi ìîngenunchiazăî subsidiarele, operând disponibilizări şi înlocuind conducerea germană cu manageri ruşi. Obiectivul principal: compania vrea să conducă activităţile într-un mod mai direct prin sediul său din Moscova, şi St. Petersburg, unde divizia sa de export, Gazprom Export, este localizată.

Reducerile sunt mai drastice în cazul Gazprom Germania. Aici, 100 de angajaţi vor fi disponibilizaţi, din cele 230 de poziţii.

Contactată pentru comentarii, Gazprom  a confirmat procesul de restructurare, dar nu a oferit detalii: ìEste prioritatea noastră să creăm sinergii şi să reducem structuri paralele. Aceasta sporeşte eficienţa, flexibilitatea şi competitivitatea viitoareî, au declarat oficialii Gazprom Export. ìPentru aceasta vom lansa un program de restructurare care va duce la reorganizarea angajaţilor până la sfârşitul anului 2017î.

Procesul de restructurare ar fi trebuit lansat cu mult timp în urmă, potrivit unui insider al companiei. Gazprom s-a dezvoltat în ultimul sfert de secol fără niciun astfel de proces. Graţie preţurilor ridicate ale gazelor naturale şi câştigurilor solide, compania şi-a putut permite structure ineficiente atât în Germania, cât şi în Rusia.

În 1990, Gazprom şi-a fondat subsidiara din Berlin. Gazprom Germania operează acum 40 de companii în peste 20 de ţări, raportând recent vânzări de aproape 17 miliarde de euro. Multe operaţiuni străine sunt conduse din Berlin din motive legate de reglementare şi fiscale, practică tipică pentru Gazprom.

Pe lângă lansarea operaţiunilor din Berlin, Gazprom a creat GM&T în Londra care să se ocupe de trading la nivel mondial. De atunci, GM&T a devenit mai puternică decât compania mamă Gazprom Germania. Prin preluanrea Wingas, multe din structurile europene ale Gazprom au devenit redundente.

Gazprom pur şi simplu nu-şi mai poate permite toate aceste ineficienţe. Compania resimte puternic impactul prăbuşirii preţurilor petrolului, tendinţă pe care preţurile gazelor tind s-o urmeze. În acelaşi timp, poziţia puternică a Rusiei de pe piaţa europeană a gazelor este afectată de volumele în creştere ale importurilor. Guvernele europene încearcă de asemenea să-şi reducă dependenţa de gazele ruseşti de la criza din Ucraina.

Toţi aceşti factori au pus presiune pe finanţele Gazprom. În 2015, Gazprom a înregistrat un profit net de aproximativ 10 miliarde de dolari, cu 21 miliarde mai puţin decât în 2011. Profiturile au avansat uşor în 2016 faţă de 2015, însă compania este departe de cifrele de dinaintea crizei. În mai 2008, compania era evaluată la 236 miliarde de euro. În prezent, Gazprom este evaluată la 50 miliarde de euro.

Deşi Gazprom depinde de multă vreme de holdingul Gazprom Germania pentru accesul pe diferite pieţe, se pare că acest rol nu este nici necesar, nici dorit în acest moment. Wingas va trece de asemenea printr-o restructurare semnificativă.

Se zvoneşte că Wingas va fi dedicată vânzărilor, în timp ce viitorul Gazprom Germannia este mai puţin sigur.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO