Business Internaţional

Cea mai mare deversare de petrol din istorie a fost oprită

Cea mai mare deversare de petrol din istorie a fost oprită
04.08.2010, 23:00 501

Compania britanică British Petroleum (BP), care a pierdut pesteo treime din valoarea de piaţă pe durata scurgerii de petrol, aanunţat că operaţiunea denumită "static kill", prin care seintenţionează astuparea puţului din Golful Mexic, s-a finalizat cusucces, scrie BBC News.

Operaţiunea a constat în injectarea unor lichide şi materialespeciale, care să forţeze oprirea scurgerii de petrol. BP a anunţatcă presiunea în cadrul puţului a fost controlată, acesta fiind dealtfel "rezultatul dorit" de companie. Puţul rămâne în continuaremonitorizat, în condiţiile în care nu a fost sigilat încă şi arputea fi nevoie de injectări suplimentare. BP ar putea demara şioperaţiunea de cimentare a puţului avariat.

Puţin petrol recuperat

Potrivit guvernului de la Washington, în total s-au scurs circa4,9 milioane de barili de petrol (780 de milioane de litri) şinumai 800.000 de barili (127 de milioane de litri) au putut firecuperaţi până în prezent. Astfel, circa 4,1 milioane de barili aufost deversaţi în ocean, mareea neagră din Golful Mexic fiindastfel cea mai gravă catastrofă din istoria industriei petroliere.Autorităţile americane au mai arătat că în momentul exploziei de peplatforma petrolieră Deepwater Horizon, în urma căreia 11 oamenişi-au pierdut viaţa, "62.000 de barili de ţiţei se scurgeau înfiecare zi", dar că acest flux a coborât la 53.000 de barili zilnicchiar înainte de plasarea unui dispozitiv de captare.

Săptămâna trecută, BP a confirmat plecarea directorului executivTony Hayward de la conducere, acesta primind în schimb un milion delire sterline şi o pensie ce s-ar putea ridica la jumătate demilion de lire sterline pe an, potrivit The Guardian. BP l-a numitpe Robert Dudley în funcţia de director executiv şi a anunţat opierdere record de 17 miliarde de dolari (13,2 miliarde de euro) înal doilea trimestru, în condiţiile în care grupul a fost nevoit săpună deoparte 32,2 miliarde de dolari (25 miliarde de euro) pentrua acoperi daunele create de mareea neagră din Golful Mexic, scrieThe New York Times.

De asemenea, compania plănuieşte să vândă active în valoare de30 de miliarde de dolari (23,3 miliarde de euro) în următoarele 18luni, măsură în urma căreia BP ar pierde din operaţiunile deextracţie şi producţie la nivel mondial.

Dudley, de origine americană, îl va înlocui pe Tony Hayward laşefia BP începând cu 1 octombrie, devenind astfel primul directornonbritanic al gigantului din industria petrolieră.

Viitorul şef al companiei a spus că nu subestimează naturasarcinilor pe care le are în faţă, însă compania este robustă dinpunct de vedere financiar, cu un portofoliu de active de invidiatşi cu echipe de profesionişti cotate ca fiind printre cele mai bunedin industrie.

Tot Dudley s-a arătat încrezător că această combinaţie defactori, pusă în valoare de o direcţie strategică clară, va readuceBP pe drumul cel bun.

BP a pierdut peste 30 de procente din valoarea de piaţă dupăaccidentul din Golful Mexic, iar ieri avea o capitalizare de 125miliarde de dolari, potrivit Yahoo! Finance.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO