Business Internaţional

Cea mai mare economie europeană duce în spate zona euro şi tot bătrânul continent. Germania creşte cu 3,7%

Cea mai mare economie europeană duce în spate zona euro şi tot bătrânul continent. Germania creşte cu 3,7%
15.08.2010, 23:41 3873

ProdusulIntern Brut al Germaniei a crescut cu 2,2% comparativ cu primeletrei luni ale anului, alimentând creşterea zonei euro până la 1%,cel mai puternic avans din ultimii patru ani. Economiştiiestimaseră o creştere de 1,3% pentru Germania şi de 0,7% pentrublocul statelor care împart moneda euro. Creşterea economică anualăa Germaniei a fost chiar mai puternică, de 3,7%, a doua cea maiputernică de la nivelul Uniunii Europene după cea a Slovaciei de4,9%. Atât economia zonei euro, cât şi cea a Uniunii Europene auavansat cu 1,7% în perioada aprilie-iunie comparativ cu perioadasimilară a anului trecut.

"Germania este personajul principal în această poveste", a spusJuergen Michels, economist-şef pentru zona euro în cadrul Citigroupdin Londra. "Deşi există în continuare riscuri ce apar din cauzaeforturilor de consolidare fiscală realizate de ţările de laperiferia continentului, Europa nu va fi victima unei recesiuni înW."

Performanţa Germaniei pune într-un con de umbră statele dinsudul continentului, care încă luptă pentru a-şi reveni după crizadatoriilor.

Grecia s-a adâncit în recesiune, economia Spaniei a avansat însămai puţin decât estimaseră economiştii, iar investitorii îşiexprimă din nou temerile privind deficitele bugetare.

Performanţă problematică

Cei mai mulţi specialişti spun că reuşita Germaniei ar putea săcreeze probleme la Banca Centrală Europeană.

"Pentru BCE această situaţie ar putea fi o adevărată bătaie decap", este de părere Marco Annunziata, economist-şef la UniCreditGroup din Londra. "Dacă BCE ar fi Bundesbank - banca centrală aGermaniei - ar majora rapid ratele dobânzii. Spania, Grecia şiItalia nu îşi pot însă permite".

Economia Greciei s-a contractat cu 1,5% comparativ cu primeletrei luni ale anului, după ce în trimestrul întâi scăzuse cu 0,8%.An la an PIB-ul statului a pierdut 3,5%, a doua cea mai slabăperformanţă după cea a Letoniei de minus 3,9%.

În cazul Spaniei avansul trimestrial a fost de 0,2%, după 0,1%în perioada ianuarie-martie. Comparativ cu acceaşi perioadă aanului trecut economia Spaniei s-a contractat cu 0,2%.

Nici Ungaria nu a reuşit să posteze o creştere a PIB-ului.Acesta a rămas neschimbat comparativ cu trimestrul anterior,potrivit datelor preliminare făcute publice de Biroul Naţional deStatistică de la Budapesta, după o creştere de 0,6% în primele treiluni. Evoluţia pozitivă a exporturilor nu a reuşit să compensezeefectul măsurilor de austeritate care au sugrumat cererea internă.An la an însă economia a avansat cu 0,1% în perioadaaprilie-iunie.

Nici România nu a avut o evoluţie pozitivă, astfel economia acontinuat să se contracte cu 0,6% comparativ cu perioada similarădin 2009, deşi trimestrial a existat un avans de 0,3%.

În Vest e mai bine

Germania nu a fost singura ţară cu o performanţă pesteaşteptări. Economia Franţei a avansat cu 0,6% în trimestrul doicomparativ cu lunile precedente, devansând estimărileeconomiştilor.

Creşterea anuală a PIB-ului a fost de 1,7%. Cererea pentruexporturile din hexagon a ajutat sectorul manufacturier şi a animatinvestiţiile. Economia a avansat timp de cinci trimestreconsecutive, după un an de recesiune - cea mai gravă de după celde-al Doilea Război Mondial. Investiţiile totale realizate decompanii şi gospodării au crescut pentru prima dată în ultimii doiani, potrivit unor declaraţii oficiale, contribuind la creştereacererii interne.

"Cifrele sunt încurajatoare", a spus ministrul de finanţefrancez Christine Lagarde. "Sper să intrăm într-un cerc vicios"unde investiţiile din sectorul privat conduc la crearea de locuride muncă, a adăugat ea.

Economia Germaniei, principalul partener comercial al Franţei, aavansat tot pe fondul creşterii exporturilor, dar şi al înmulţiriiinvestiţiilor.

Bursele au reacţionat bine în primă instanţă după anunţulrezultatelor Germaniei, însă s-au depreciat ulterior, iar primapentru obligaţiunile elene la 10 ani a crescut cu 10 puncte de bazăpână la 807 puncte.

Ultimele rezultate evidenţiază o zonă euro divizată. Germaniaeste responsabilă pentru aproape două treimi din expansiuneablocului, deşi PIB al statului nu reprezintă decât un sfert dineconomia zonei euro. Exporturile, principalul motor al economieigermane, ar putea atinge din nou nivelul anterior crizei până lasfârşitul anului viitor, în condiţiile în care cererea din ţărileemergente, inclusiv China, creşte.

În luna iunie exporturile au crescut de două ori mai mult decâtestimaseră economiştii.

Avem un deficit comercial de 300 mil. € în relaţia cuGermania

  • Germania este principalul partener comercial al României, atâtîn ceea ce priveşte exporturile, cât şi importurile.
  • În primele patru luni ale anului, ţara noastră a consemnatexporturi de peste 2 mld. euro către cea mai mare economieeuropeană.
  • În acelaşi timp importurile României din Germania s-au ridicatla peste 2,3 mld. euro, potrivit Institutului Naţional deStatistică.
  • Deficitul comercial în relaţia dintre cele două ţări se ridicăastfel la circa 300 mil. euro în perioada ianuarie-aprilie.
  • În principal, România exportă către nemţi maşini şi aparate,echipamente electrice, dar şi mijloace şi materiale detransport.
  • Importurile noastre din Germania cuprind preponderent, maşinişi aparate, produse ale industriei chimice, materialeplastice.

Occidentul ajută Europa de Est să crească

  • Economiile est-europene au anunţat performanţe economicesuperioare celor din perioada similară a anului trecut întrimestrul al doilea pe fondul creşterii cererii la maşini şiproduse electronice din Europa de Vest.
  • Viteza de creştere a economiilor estice ar putea încetini în adoua jumătate a anului, deoarece consumul este condiţionat de rataşomajului.
  • PIB-ul Cehiei, cea mai mare economie est-europeană care aanunţat creştere economică, a avansat cu 2,2% în aprilie-iunie faţăde aceeaşi perioadă din 2009.
  • În cazul Ungariei, creşterea economică anuală a fost de 0,1%,deşi trimestru la trimestru economia a stagnat.
  • Slovacia este statul zonei euro care a avansat în cel mai rapidritm, 4,9% faţă de trimestrul secund al anului 2009.
  • România nu a reuşit să crească an la an, economiacontractându-se cu 0,6%. Trimestru la trimestru avansul economic afost de 0,3%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO