Business Internaţional

Cea mai mare privatizare de după anii ’90: Marea Britanie ar putea vinde Royal Mail anul viitor

Cea mai mare privatizare de după anii ’90: Marea Britanie ar putea vinde Royal Mail anul viitor

Foto AFP

27.03.2012, 00:03 579

Coaliţia de guvernământ din Marea Britanie inten­ţionează să înceapă privatizarea Poştei Regale prin vânzarea sau listarea unei părţi din companie în toamna anului viitor, dacă situaţia financiară a operatorului poştal deţinut de stat continuă să se îmbunătăţească, scrie Financial Times.

Vânzarea va fi cel mai ambiţios proiect de privatizare din Marea Britanie de când fostul premier britanic John Major a divizat şi a vândut în anii 1990 compania de căi ferate. Poşta Regală ar putea valora 3-4 miliarde de lire sterline, potrivit analiştilor.

Guvernul este interesat de listarea la bursă dacă se îmbunătăţeşte climatul financiar pentru ofertele publice iniţiale, potrivit unor surse apropiate procesului de privatizare. Listarea la bursă este foarte probabil să implice vânzarea unui procent din acţiuni către public şi instituţii, dar trebuie susţinută de un efort de marketing, aşa cum a fost campania din anul 1986 "Tell Sid" de vânzare a British Gas, furnizorul naţional de energie.

"Nu există niciun motiv pentru care compania să nu poată fi privatizată. Poşta Regală este văzută cu foarte multă afecţiune de către public", spune o sursă apropiată privatizării.

Un pas important a fost realizat săptămâna trecută, când Comisia Europeană a aprobat preluarea de către guvernul britanic a deficitului de pensii de 9,5 miliarde de lire sterline al Poştei Regale şi reducerea datoriei de 1,7 miliarde lire sterline cu un miliard.

În următoarele zile se aşteaptă ca Ofcom, autoritatea de reglementare din domeniul comunicaţiilor, să confirme trecerea la un regim mai relaxat de reglementare, ceea ce va îmbunătăţii perspectivele companiei care va avea posibilitatea să-şi stabilească preţurile pentru majoritatea produselor.

Poşta Regală a grăbit procesul de introducere a unei tehnologii noi şi de modernizare a practicilor de lucru, dar surse din guvern consideră că firma va trebui să facă dovada progresului financiar cel puţin un an sub noul regim de reglementare înainte ca investitorii să fie convinşi să cumpere acţiuni.

Poşta Regală, care are o cifră de afaceri de nouă miliarde de lire sterline, trebuie să-şi îmbunătăţescă marjele de profit, dar trebuie să-şi consolideze şi serviciile de livrări de colete.

Profitul operaţional pentru cele şase luni până în septembrie 2011 a crescut de la 22 milioane lire sterline la 67 milioane lire sterline, dar acest lucru se datorează în întregime contribuţiei subsidiarei europene GLS de livrare a coletelor şi a Biroului de Poştă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO