Business Internaţional

Cea mai mare teamă a bancherilor centrali

Cea mai mare teamă a bancherilor centrali

Autor: Bogdan Cojocaru

23.07.2015, 00:03 801
Unii analişti au avertizat că unul din lucrurile care-i împiedică pe oficialii Rezervei Federale americane (Fed), banca centrală a SUA, să dea startul creşterii dobânzilor, adică să înceapă să normalizeze politica monetară prin care susţin cea mai mare economie a lumii, este incertitudinea legată de evoluţia crizei greceşti.

Transcriptul celei mai recente şedinţe a Băncii Angliei pare să le dea dreptate. Ca şi Fed-ul, Banca Angliei a ajutat economia ţării cu dobânzi aduse la minime record şi cu achiziţii masive de active, iar acum instituţia engleză este văzută ca prima care va „sparge gheaţa“ majorând dobânzile. Pentru Fed, aşteptările sunt ca normalizarea politicii monetare să înceapă în septembrie, cu consecinţe vaste pe pieţele financiare ale lumii.   

Transcriptul arată că mai mulţi membri ai Comitetului de politică monetară al Băncii Angliei erau gata să voteze pentru majorarea dobânzilor în iulie, dar s-au răzgândit din cauza turbulenţelor din Grecia. Aceasta arată, pe de o parte, cât de mult influenţează criza grecească astfel de decizii, iar pe de alta că momentul creşterii dobânzilor în Marea Britanie se apropie, scrie Financial Times.

Aşteptările că prima majorare a dobânzilor de de după 2007 va veni curând au fost întărite de guvernatorul Băncii Angliei, canadianul Mark Carney, care săptămâna trecută a declarat că decizia va deveni mai „evidentă“ spre sfârşitul anului.

Transcriptul şedintei băncii centrale, ţinută înainte ca guvernul de la Atena şi creditorii internaţionali să ajungă la acordul care a pus bazele negocierilor pentru un nou bailout grecesc, arată că numărul membrilor care cred că există riscul pe termen mediu ca inflaţia să rateze ţinta de 2% este în creştere.

„Pentru aceşti membri, incertitudinile cauzate de evenimentele recente din Grecia a avut o influenţă foarte puternică asupra deciziilor lor: fără această incertitudine, argumentele pentru decizia de a menţine dobânzile versus o creştere mică ar fi devenit mai echilibrate“, arată textul.

Toţi membrii au votat au votat pentru menţinerea dobânzii de referinţă la minimul record de 0,5% luna aceasta.

„Barierele care stau în calea creşterii dispar încet“, a spus Chris Williamson, economist şef la compania de cercetare a pieţei Markit. Pentru Colin Bermingham, analist la BNP Paribas, este clar că la şedinţa din august vor fi membri care vor vota pentru majorarea dobânzii. Lira sterlină s-a întărit ieri după publicarea transcriptului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO