Business Internaţional

Cea mai mare ţeapă pe care şi-au luat-o mai mulţi miliardari americani: Unul dintre ei a pierdut 100 de milioane de dolari, crezând într-o idee de vaccin

Cea mai mare ţeapă pe care şi-au luat-o mai mulţi...

Autor: Corina Zamfir

06.12.2016, 18:30 1809

Gigantul american Theranos a primit cea mai mare parte a fondurilor sale de la importanţi investitori privaţi care ar putea şă-şi piardă banii investiţi din cauza problemelor companiei legate de tehnologiile şi operaţiunile folosite pentru testarea sângelui, spun surse citate de The Wall Street Journal.

Mai multe investiţii majore făcute de diferite persoane au adus câştiguri de aproximativ 632 milioane de dolari companiei Theranos în ultimul rundă de finanţare, din perioada 2014 - 2015, potrivit surselor citate de WSJ şi a documentelor depuse de către Theranos în Arizona şi Delaware.

Printre investitori se numără Rupert Murdoch, care deţine cel de-al doilea conglomerat media din lume, News Corporation, şi Cox Enterprises, un alt congromerat media american, care au investit fiecare aproximativ 100 de milioade de dolari în Theranos, scrie The Wall Street Journal.

Fondatoarea companiei Theranos, Elizabeth Holmes, speră să revoluţioneze industria de laborator cu testele la preţ redus care se execută plecând de la câteva picături de sânge.

Un alt investitor important este Riley Bechtel, preşedintele gigantului din construcţii Bechtel Group, spun surse citate de WSJ. Theranos a anunţat în 2014 faptul că Bechtel a fost numit director al companiei.

Este neobişnuit pentru un start-up să atragă atât de multe fonduri de la asemenea investitori care îşi folosesc proprii bani şi care fac ca investiţiile să fie mult mai private faţă de firmele cu capital de risc.

De când şi-a început activitatea în 2004, Theranos s-a ridicat la aproximativ 725 de milioane de doalri, sumă obţinută din vânzarea acţiunilor către oameni din afara companiei, potrivit VC Experts Inc., care atrag investiţii private.

Unii dintre cei mai vechi investitori ai Theranos au plătit aproximativ 15 cenţi pe acţiune, arată de compania. Investitorii care au participat la cele mai recente runde de finanţare au plătit aproximativ 17 dolari pe acţiune, ceea ce face ca valoarea companiei Theranos să se ridice la mai mult de 9 miliarde de doalri pe hârtie. Theranos a avut cea mai mare valoare a unui start-up din domniul sănătăţii din SUA.

Nici Mundoch, nici familia care conduce Cox Enterprises şi nici Bechtel nu au vorbit public despre investiţiile pe care le-au făcut în Theranos.

În octombrie 2015, The Wall Street Journal a publicat primul articol prin care scotea în evidenţă problemele cu care se confrunta Theranos. De atunci, autorităţile de reglementare au impus sancţiuni radicale împotriva societăţii, inclusiv interzicerea doamnei Holmes să lucreze în industria testelor de sânge timp de cel puţin doi ani. Theranos a atras  numeroase sancţiuni, unele dintre ele fiind puse în aşteptare în timpul procesului de apel.

Theranos este subiectul unor investigaţii de natură civilă şi penală ale autorităţilor americane din San Francisco care încearcă să determine dacă societatea a indus în eroare investitorii şi autorităţile de reglementare cu privire la tehnologia folosită şi la operaţiunile sale. Compania a declarat că va colabora cu autorităţile.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO