Business Internaţional

Cea mai nebună predicţie bursieră a următorilor doi ani: Apple va fi prima companie americană cu o valoare de 1 trilion de dolari

Cea mai nebună predicţie bursieră a următorilor doi ani: În doi ani, Apple va fi prima companie americană cu o valoare de 1 trilion de dolari

Autor: Cristian Hostiuc

21.04.2012, 00:01 1470

De mai bine de cinci ani, Apple, este pe buzele tuturor investitorilor şi analiştilor. Acţiunile companiei americane care a inventat iPhone-ul, iPad-ul, iPod-ul şi Mac-ul s-au listat şi la Bucureşti în această săptămână.

Dar întrebarea este cât mai poate să crească Apple, având în vedere că în 2004 era cotată la 16,25 dolari/titlu, pentru a ajunge la începutul lunii aprilie la 628 de dolari şi a fi cotată vineri la 585 de dolari. Analist american Gene Munster, 40 de ani, care urmăreşte acţiunile Apple de peste 10 ani le-a spus investitorilor că până în 2014 o acţiune a companiei americane va atinge 1.000 de dolari, ceea ce corespunde unei valori de piaţă de 1 trilion de dolari ( o mie de miliarde), scrie Bloomberg BusinessWeek.

Apple ar fi prima companie americană care ar ajunge la această valoare de piaţă. În anul 2007, campionul petrolier al Chinei, PetroChina, a fost prima companie din lume care a atins această valoare. Dar pentru o zi.

Apple este un fenomen datorită viziunii lui Steve Jobs, fostul CEO al companiei, decedat în toamna anului trecut. Munster, care lucrează pentru firma de brokeraj Piper JAFFRAY, din Minneapolis, are 250 de întâlniri cu investitorii într-un an şi 125 de şedinţe cu firmele pe care le analizează .

În 2004, el a emis un raport în care a prezis că Apple va revoluţiona piaţa IT. Dacă cineva l-ar fi ascultat atunci şi ar fi cumpărat o mie de acţiuni Apple, acum ar fi câştigat 1 milion de euro, având în vedere ajustările de pe parcurs.

Analistul spune că Apple va ajunge să deţină în următorii trei ani peste 30% din piaţa de smartphone-uri, faţă de 19% în prezent.

Atunci când prezice că o acţiune Apple va ajunge la o mie de dolari, Munster nu ia în considerare potenţialul pe care l-ar putea aduce lansarea televizoarelor Apple.

Dacă Munster vede numai roz în faţa ochilor, alţi analişti cred că Apple va scădea în viitor. Walter Piecyk, de la BTIG New York, a redus la începutul lunii aprilie ratingul Apple, pe baza faptului că operatorii telecom vor reduce subvenţiile acordate clienţilor la achiziţia unui iPhone.

Ca o istorie, în martie 2000, un analist al băncii elveţiene Credit Suisse a prezis că Cisco va fi prima companie care va atinge o capitalizare bursieră de 1 trilion de dolari. La momentul respectiv, Cisco valora 550 de miliarde de dolari. În următorii doi ani şi jumătate după anunţarea predicţiei, acţiunile Cisco s-au prăbuşit cu 89%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO