Business Internaţional

Cea mai slabă creştere economică a Statelor Unite din ultimii trei ani a trezit Casandrele. Economia americană a încetinit brusc în primul trimestru din 2017

Preşedintele SUA Donald Trump: „Aşteptaţi numai şi veţi vedea creşterea“

Preşedintele SUA Donald Trump: „Aşteptaţi numai şi veţi vedea creşterea“

Autor: Bogdan Cojocaru

30.04.2017, 19:45 761

PIB-ul american a crescut cu doar 0,7% în primul trimestru, comparativ cu perioada similară a anului trecut l Trump a promis că va aduce creşterea anuală la 4%.

Decelerarea creşterii economiei americane, cea mai mare din lume, la cel mai slab ritm din ultimii trei ani a încins ima­ginaţia Casandrelor şi i-a forţat pe ana­liştii mainstream să îndemne la calm şi optimism: „Nu sunt motive de pa­ni­că“.

Pe preşedintele SUA, Donald Trump, care s-a lăudat că poate împinge creşterea economică la 4%, avansul de doar 0,7% din primul trimestru nu pare să-l fi descurajat. El şi-a îndemnat poporul să aibă răbdare.

„Aşteptaţi numai şi o să vedeţi creşterea“, a spus Trump. Cam acelaşi lucru îl spunea şi preşedintele Franţei François Hollande, care a ajuns cel mai nepopular şef de stat şi istoria ţării sale.

Marc Faber, investitor elveţian şi publisherul buletinului informativ „The Gloom, Boom & Doom Report“, spune că economia americană este „bolnavă în stadiu terminal“. Prognoza pe termen lung a lui Faber nu este încurajatoare. 

„SUA acumulează deficit de prea mult timp. Condiţiile de acum sunt mai fragile ca niciodată, iar dacă nu vine cineva să introducă dobânzi de -5%, cred că economia nu este într-o formă atât de bună“, a spus investitorul într-un interviu pentru CNBC.

El s-a declarant uimit că „oamenii sunt atât de optimişti“. Faber a indicat că, pe lângă pieţele emergente, Europa ar fi un loc bun pentru investiţii.

„Mai degrabă aş construi poziţii cash şi în cele din urmă să investesc în euro. Cred că euro este atractiv. Mai cred că şi acţiunile europene sunt atractive.“

Cu altă ocazie, Faber a prognozat o corecţie de până la 40% a pieţelor financiare americane, ceea ce i-a făcut pe traderi să fie mai prudenţi cu predicţiile sale.

Larry Fink, CEO-ul BlackRock, cel mai mare manager de active din lume, crede că SUA au înregistrat o „creştere anemică“ în primul trimestru şi că economia este pe drumul unor „deficite care pot exploda“, notează Reuters.

„De fapt, noi decelerăm“, a spus Fink, explicând că propunerile de reduceri de taxe ale administraţiei Trump nu vor putea, probabil, produce creştere economică suficient de puternică pentru a reduce uriaşele deficite ale SUA. „Vom avea o problemă serioasă dacă reforma fiscală majorează deficitele.“ El mai crede şi că este puţin probabil ca economia să ajungă la o creştere economică sustenabilă de 3% care să ajute la diminuarea deficitelor deoarece una din provocările economice cu care se confruntă SUA este demografia. Dacă imigraţia este redusă, va fi eliminat unul dintre motoarele principale de creştere, a explicat el.

„Toată lumea sprintează. Noi nu. Economia americană creşte mai lent decât Franţa - acest lucru este grav. Ceva se întâmplă“, a spus Fink. El prezice o creştere de 2,5-2,75%.

Anterior, Fink a spus că semnalele de avertizare din economia americană devin tot mai puternice, precizând că avansul economic slab şi incertitudinile legate de capacitatea administraţiei Trump de a adopta reforme importante presupun riscuri pentru pieţe. Investitorul a atenţionat că SUA au cea mai lentă economie din G7.

PIB-ul american a crescut cu 0,7% în primul trimestru, comparativ cu perioada similară a anului trecut, ritm sub aşteptările analiştilor. În trimestrul anterior, creşterea a fost de 2,1%. Cheltuielile consumatorilor, baza eco­no­miei americane, au urcat cu 0,3%, cea mai slabă evoluţie din 2009. Chel­tuielile guvernamentale au scăzut cu 1,7%, printre altele datorită reducerilor din apărare.

Majoritatea observatorilor văd în încetinire un derapaj temporar şi sunt încurajaţi să creadă că mersul va deveni mai sigur de creşterea investiţiilor companiilor şi de majorările salariale.

„Economia nu va rămâne împotmolită mult timp, în condiţiile în care creşterea îşi va reveni, conform aşteptărilor, la 3,5% în trimestrul III şi la 4% în trimestrul IV“, crede Joseph LaVorgna, economist la Deutsche Bank.

Şi Jason Furman, fost consilier economic al preşedintelui Barack Obama, anticipează revenirea creşterii în trimestrul aprilie-iunie.

„Nu ar trebui să ne panicăm. Consumatorii şi-au încetinit drastic cheltuielile. Rezultatul, cea mai slabă evoluţie din ultimii trei ani, repetă modelul care caracterizează revenirea: începuturi de an slabe“, a spus Jason Furman.

MarketWatch aminteşte că în SUA creşterile economice din primul trimestru sunt de obicei mai slabe din cauza vremii reci şi că acestea nu reflectă starea de sănătate a economiei. Apoi, nici estimările pentru această perioadă nu sunt de obicei precise.

Trump a promis că vă aduce creşterea anuală la 4% prin cheltuieli pe infrastructură, reduceri  de taxe şi dereglementare.

 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO