Business Internaţional

Cea mai tranzacţionată materie primă din China hrăneşte jumătate din porcii lumii

Cea mai tranzacţionată materie primă din China...

Autor: CătăIina Apostoiu

15.06.2016, 19:08 3749

Nimeni nu le-a spus traderilor de şrot de soia din China că frenezia materiilor prime a luat sfârşit.

În timp ce la nivel general tranzacţiile s-au prăbuşit în urma măsurilor luate de autorităţile ţării pentru a dezumfla o bulă speculativă în aprilie, volumul contractelor pe şrot a continuat să crească. Volumul materiei prime utilizate în hrana animalelor tranzacţionate într-o singură zi pe bursa de mărfuri din Dalian depăşeşte consumul SUA dintr-un an întreg, scrie Bloomberg.

Preţurile din China au avansat cu aproape 40% în acest an, în timp ce contractele futures din SUA au generat randamente peste cele ale oricărei materii prime din indicele Bloomberg al materiilor prime. Vremea secetoasă din Brazilia şi inundaţiile din Argentina pun în pericol oferta de soia, din care se obţine uleiul de soia şi şrotul folosit în hrana animalelor. Există de asemenea speculaţii că traderii chinezi sunt surprinşi de creşterea preţurilor şi cumpără acum pentru a-şi reface stocurile.

Consumul din SUA este estimat la aproximativ 30 milioane de tone în 2015-2016, în timp ce în China consumul ar urma să depăşească 60 milioane de tone.

Şrotul de soia este utilizat în principal ca supliment proteic în hrana animalelor ca porci, păsări, oi şi vite, cât şi în acvacultură. China deţine aproape 60% din populaţia de porcine a lumii şi produce aproximativ 14% din carnea de pasăre la nivel mondial, potrivit Departamentului american al Agriculturii.

De asemenea, cererea de şrot ar putea creşte în tandem cu preţurile cărnii de porc în China, potrivit lui Shen Yijie, analist la Yongan Futures. Preţurile cărnii de porc au crescut puternic în acest an după ce populaţia porcină a ţării a fost redusă, iar cererea de hrană pentru porci ar putea continua să crească odată cu refacerea populaţiei, a declarat S

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO