Business Internaţional

Cea mai mare amendă plătită de un bancher: Preşedintele uneia dintre cele mai mari bănci britanice a fost penalizat cu 870.000 de dolari pentru că a vrut să afle cine „a turnat” într-un scandal din cadrul băncii

sursa foto: The Guardian

Autor: Alex Ciutacu

11.05.2018, 17:55 683

Jes Staley, CEO-ul Barclays, a fost amendat cu 870.000 de dolari de organele de reglementare din Marea Britanie pentru că a încercat să descopere un whistle-blower în interiorul băncii, prin alte metode decât cele menţionate de regulamentul intern pentru astfel de situaţii, potrivit Bloomberg.

„Domnul Staley a încălcat standardele profesionale pe care ar trebui să le aibă un executiv, într-un mod prin care a riscat subminarea încrederii opinii publice în procedurile Barclays de a gestiona astfel de situaţii”, a transmis Mark Steward, director executiv al segmentului de supraveghere a pieţei în cadrul Autorităţii de Supraveghere Financiară. „Whistleblowerii joacă un rol vital în expunerea practicilor proaste şi lipsei de conduită în sectorul serviciilor financiare”.

Amenda este a treia cea mai mare contravenţie pe care FCA-ul a aplicat-o unei persoane. Luna trecută, organele de reglementare anchetau acuzaţii cu privire la Jes Staley, conform cărora directorul ar fi acţionat lipsit de integritate.

Opinia publică s-a grupat în două tabere, una care susţine că el a primit ce merita, şi alta care susţine că a scăpat prea uşor.

„În ceea ce primeşte nivelul amenzii, el chiar a scăpat uşor”, spune Tom Kirchmaier, profesor de guvernare în cadrul Şcolii de Business din Copenhaga. „Ar trebui să ştie că nu asta se aşteaptă de la un CEO, iar amenda nu reprezintă mai mult decât un avertisment uşor.

Amenda echivalează cu 15% din veniturile totale ale lui Staley în 2016, potrivit datelor furnizate de Bloomberg.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO