Business Internaţional

Ceasul bombei mondiale a datoriilor ticăie: companiile americane au cea mai mare rată de default din lume, iar jumătate din greci sunt datori la Fisc

Ceasul bombei mondiale a datoriilor ticăie: companiile...

Autor: Bogdan Cojocaru

16.03.2016, 20:04 4186

SUA este cea mai mare şi mai puternică economie de pe planetă, dar companiile americane au cea mai mare rată de default din lume. În Grecia, o economie mică pe care datoriile exagerat de mari o fac să fie cel mai nevralgic punct al zonei euro, jumătate din contribuabili sunt datori la Fisc. Fitilurile bombei mondiale a datoriilor se aprind în cele mai diverse locuri ale planetei.

În Grecia, datoriile neplătite către stat au crescut cu 14% anul trecut, la 86,3 miliarde de euro, potrivit Kathimerini. Taxele au crescut atât de mult încât mulţi contribuabili nu-şi mai pot permite să-şi ononereze obligaţiile financiare faţă de stat, este una din interpretările datelor date de ziarul grecesc. Pe de altă parte, cea mai mare parte din datorii revine doar câtorva mii de greci. În total, aproape 50% dintre contribuabili sunt datori la autorităţile fiscale. Din totalul acestor datorii, doar 10,1 miliarde de euro ar putea fi recuperate.

La sfârşitul anului trecut, 4.305.153 de greci aveau contribuţii la stat neplătite. 5.221 dintre ei, adică 0,1% din total, datorau peste 1,5 milioane de euro fiecare - în total 66,56 miliarde de euro.

Statisticile arată o altă situaţie surprinzătoare, venită din altă parte. Numărul de vapoare deţinute de armatorii greci a crescut cu 35% în perioada de 12 luni încheiată în februarie, la nivelul record de 4.092. Cu toate acestea, numărul de nave înregistrate în Grecia s-a redus cu 30 de unităţi, la 809.

Armatorii greci au o flotă mai mare ca niciodată, dar îşI reduc numărul de vapoare înregistrate acasă

În SUA, nu doar celebrele companii de fracturare hidraulică umplu rândurile companiilor în default.  Cu falimentul său, Town Sports International, un operator de centre de fitness, a dus anul acesta numărul defaulturilor în ceea ce priveşte companiile cu sediul în America la 21, nivel de trei ori mai mare comparativ cu cel din perioada similară de anul trecut, scrie Forbes. Cifrele aparţin Standard & Poor’s. Pe pieţele emergente, unde economiile ar trebui să prezinte un risc mai ridicat, rata este de 10 ori mai mică. De la începutul anului până acum niciun emitent de obligaţiuni din Europa nu a intrat în incapacitate de plată.

SUA sunt liderul defaulturilor de cam un an. În 2015, 66 de companii americane au intrat în faliment, cel mai mare număr de după 2009, faţă de doar 26 de companii din ţările emergente, cu toate că pentru aceste economii perioada, marcată de volatilitate pe pieţele financiare, pe burse, la nivelul  investiţiilor, de frânare a comerţului şi chiar de recesiune, a fost deosebit de dificilă. Spre deosebire de acestea, economia americană a evoluat în teren pozitiv o mare parte din ultimii trei ani.

Standard & Poor’s estimează că defaulturile din rândul companiilor americane vor creşte cu aproape 4% anul acesta, după un avans de 2,8% în anul anterior şi unul de 1,6% în 2014.

Situaţia pare să fie cea mai gravă în sectorul energiei. În ultimele săptămâni, Energy XXI, Denver Parent, Petro­Quest Energy şi Chaparral Energy au intrat în default sau au ajuns la înţelegeri privind datoriile cu creditorii. 

„După toate calculele noastre, rata de default se poate duce sub media pe termen lung, dar dacă vor persista tur­bu­lenţele economice şi financiare de la nivel global, rata poate depăşi media”, spune Diane Vazza, analist la S&P.

Fitch, ca şi S&P una dintre cele mai mari agenţii de rating din lume, se aşteaptă ca anul acesta în SUA să se înregistreze defaulturi de 70 de miliarde de dolari în rândul companiilor de ener­gie şi de materii prime. Niciuna dintre celelalte companii de rating mari nu are previziuni mai sumbre ca acestea. 

Fitch a majorat estimarea privind rata de default pentru emitenţi de obligaţiuni cu yield ridicat (adică de datorii riscante) la 6%, de la 4,5%. Această rată de default este cea mai mare pe care agenţia a calculat-o pentru o perioadă în care economia nu este în recesiune. 

Până acum anul acesta, default-urile din sectoarele americane ale energiei şi materiilor prime se ridică la aproape 14 miliarde de dolari. Sectorul energiei reprezintă 19% din piaţa americană cu yielduri ridicate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO