Business Internaţional

Cecilia Malmstrom, comisar UE pentru Comerţ: UE poate ocupa segmentele din comerţul mondial lăsate libere de Administraţia Trump

Cecilia Malmstrom, comisar UE pentru Comerţ: UE poate...

Autor: Mihai Draghici

02.12.2016, 17:34 147

Donald Trump a câştigat scrutinul prezidenţial din Statele Unite promiţând politici protecţioniste şi semnalând retragerea din acorduri comerciale internaţionale, inclusiv din Tratatul comercial NAFTA, cu Mexic şi Canada. După victorie, Trump a anunţat că va renunţa la Acordul de parteneriat comercial transpacific (TPP), negociat de Administraţia Barack Obama mulţi ani cu ţări din sud-estul Asiei.

"Este posibil ca Statele Unite să aibă o atitudine mai închisă în următorii ani, cu mai puţină disponibilitate de a negocia acorduri comerciale şi cu un angajament mai redus pe scena internaţională", a declarat Cecilia Malmstrom la congresul Alianţei Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa (ALDE).

"Cred că Uniunea Europeană are o posibilitate de a umple acest vid", a explicat comisarul UE pentru Comerţ.

"Putem arăta că zidurile, protecţionismul nu sunt ceea ce are nevoie lumea acum. Putem arăta că frontierele deschise şi comerţul sunt compatibile cu dezvoltarea sustenabilă şi cu standardele înalte", a subliniat Malstrom.

Statele Unite şi Uniunea Europeană negociază de câţiva ani termenii Parteneriatului transatlantic pentru comerţ şi investiţii (TTIP). Acordul nu va putea fi semnat în timpul mandatului preşedintelui Barack Obama.

"Semnalele pe care le primim arată că Administraţia Trump nu va fi chiar favorabilă comerţului..., ci va tinde mai degrabă spre protecţionism", a insistat Malmstrom, observând că ideile evocate de noul preşedinte al SUA ar putea însemna sfârşitul negocierilor cu UE pe tema TTIP şi renegocierea acordului NAFTA, între SUA-Canada-Mexic.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO