Business Internaţional

Cehia este următoarea ţintă a României pentru a deveni una dintre primele 50 de economii ale lumii

Cehia este următoarea ţintă a României pentru a...

Autor: Bogdan Cojocaru

21.02.2013, 00:04 14665

România este pe locul 54 în lume în funcţie de mărimea Produsului Intern Brut (PIB), cu patru poziţii deasupra Ungariei şi cu mult peste Bulgaria, iar următoarea ţintă este depăşirea Cehiei, o ţară cu o populaţie la jumătate decât cea a ţării noastre, pentru a putea intra în primele 50 de economii.

Cu un PIB de 128,844 miliarde dolari - estimări FMI pentru 2012, Ungaria se află pe locul 58 în clasamentul mondial al economiilor. Bulgaria, cu o economie de 50,806 miliarde dolari, ocupă poziţia 75.

Dintre economiile est-europene, cel mai accesibil competitor pentru România pare a fi Cehia, care cu un PIB de 193,513 miliarde de dolari stă la limita inferioară a topului 50. Această ţară are o populaţie de 10,5 milioane de locuitori, faţă de 19 milioane, cât are România.

Polonia ocupă locul 26 şi este liderul plutonului est-european. Eco­nomia poloneză, singura din Europa care a reuşit să evite recesiunea în timpul crizei economice mondiale, este mai mare chiar decât cea a Austriei, considerată o economie dezvoltată, a Danemarcei şi a Finlandei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO