Business Internaţional

Cehia modifică TVA pentru a susţine reformarea pensiilor

Autor: Constanta Catalina Apostoiu

26.05.2011, 23:41 1098

Guvernul ceh a aprobat un proiect de lege de modificare a TVA înscopul fi­­nan­ţării unui plan de reformare a siste­mu­lui depensii, a declarat primul-mi­nistru Petr Necas, citat deBloom­berg.

Conform proiectului propus, care are nevoie de aprobareaparlamentului ţării, rata redusă a TVA va fi majorată de la 10% la14% anul viitor, în timp ce rata standard va rămâne neschimbată la20%, potrivit unei înţelegeri încheiate în­tre cele trei partide ceconstituie coa­liţia de guvernământ din Cehia. Ratele vor fiunificate la 17,5% înce­pând cu 2013.

Guvernul va folosi veniturile obţi­nute din majorarea taxei pevaloarea adău­gată pentru a acoperi gaura din fi­nan­ţele de statcare va apărea după ce an­gajaţii vor începe să-şi redirecţioneze oparte a contribuţiilor sociale în conturi personale în 2013. Cehiaeste ultima din cele mai mari patru economii foste co­muniste dinUE care introduce pensiile private, în con­diţiile în care guvernulse aşteaptă la o scădere a numărului de an­gajaţi care plătescpentru pensiile celor pen­sionaţi pe fondul îmbătrâniriipopu­laţiei.

Guvernul ceh vrea să evite difi­cul­tăţile întâmpinate deUngaria şi Polonia, unde modificările legate de pensii au ma­joratdeficitele bugetare, forţând o inversare a reformelor.

Ministerul ceh al finanţelor a esti­mat că modificările aduseTVA ar putea aduce o creştere a ratei inflaţiei cu 1,2 procenteanul viitor. Banca centrală a estimat impactul la 1,1%. Toţiconsu­ma­torii cehi vor fi afectaţi de majorarea TVA, care va ducela creş­terea pre­ţurilor alimentelor, medica­men­­telor,trans­portului public şi servi­ciilor me­dicale. Rata unificată aTVA îi va afecta cel mai mult pe cei cu venituri scăzute.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO