Business Internaţional

Cehia vrea să-şi creeze un fond naţional de dezvoltare care să-i susţină economia. Patru bănci internaţionale îşi vor vărsa din dividende în vistieria noului fond

Andrej Babis

Andrej Babis

Autor: Catalina Apostoiu

22.05.2019, 00:03 290

Diviziile deţinute de patru mari bănci internaţionale în Cehia vor transfera un procent din profituri către un nou fond naţional de dezvoltare al ţării, a anunţat premierul ceh Andrej Babis, potrivit Financial Times.

Babis a declarat că se aşteaptă ca diviziile Erste Bank, UniCredit, SocGen şi KBC să transfere în total 6 miliarde de coroane (260 mil. dolari) către fond. Noul fond va fi înfiinţat anul viitor pentru a investi în proiecte sociale, de infras­truc­tură şi digitale.

Iniţiativa lui Babis, un miliardar care şi-a clădit un vast imperiu de business înainte de a intra în politică, vine pe fondul unei mai ample dezbateri în Cehia cu privire la modalităţi de atragere de venituri pentru vistieria statului în condiţiile în care economia ţării începe să încetinească după mai mulţi ani de creştere rapidă.

Social-democraţii, partener junior al partidului Ano al lui Babis în coaliţia de guvernare, sugerase o taxă pe activele băncilor care ar urma să crească la 0,3% din active şi să atragă până la 14 miliarde de coroane pe an (600 mil. euro). Babis a respins ideea în mod repetat, promovând în schimb ideea creării unui fond de dezvoltare.

Asociaţia Bancară Cehă a salutat planul lui Babis, caracterizându-l ca fiind semnificativ mai progresiv şi inovator“ decât ideea unei taxe sectoriale.

„Un grup de lucru constând din reprezentanţi ai administraţiei de stat şi experţi bancari va fi creat“, se arată într-un comunicat al acesteia, în care se mai precizează că modul de funcţionare al fondului depinde de cât de mulţi bani sunt transferaţi către acesta.

Ideea a fost salutată şi de Tomas Salomon, CEO al Ceska Sporitelna, deţinută de Erste Bank din Austria.

Valoarea adăugată de bază a fondului naţional de dezvoltare este legată de faptul că miliardele de coroane pe care băncile şi alte companii le vor investi în capitalul fondului pot fi multiplicate pe mai departe sub forma unor proiecte de investiţii specifice în valoare de sute de miliarde de coroane“, a declarat acesta.

„Presupunem că pe lângă bănci şi alte companii mari cărora le pasă de prosperitatea viitoare a Cehiei vor putea contribui la fond“.

John Arthur Hollows, CEO al CSOB, deţinută de grupul belgian KBC, a declarat la rândul său că apreciază „dialogul constructiv“ privitor la fond. Reprezentanţii UniCredit şi SocGen nu au comentat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO