Business Internaţional

Cei mai bogaţi 20 de oameni ai lumii sunt cu 70 mld. dolari mai săraci

Cei mai bogaţi 20 de oameni ai lumii sunt cu 70 mld....

Autor: CătăIina Apostoiu

02.03.2016, 19:53 994

Averea combinată a celor mai bogaţi 20 de oameni ai pla­netei s-a diminuat cu peste 70 mld. dolari în urma decli­nului puternic al pieţelor de acţiuni la nivel mondial, scrie The Guardian.

Cel mai recent clasament anual al miliardarilor realizat de Forbes relevă faptul că elita globală a resimţit din plin efectele prăbuşirii preţurilor acţiunilor, plonjonului preţurilor petrolului şi volatilităţii de pe pieţele monetare.

Averea combinată a celor mai bogaţi 20 de oameni a scăzut de la 899 mld. dolari anul trecut la 827 mld. dolari, iar numărul de miliardari la nivel mondial s-a redus de la un nivel record de 1.826 în 2015 la 1.810. Este pentru prima dată în ultimii şapte ani când numărul miliardarilor scade şi prima redu­cere a averii celor mai bogaţi 20 de oameni din 2012. Însă peste o treime din declinul de 70 mld. dolari a fost înregistrat de un singur om: Carlos Slim. Magnatul telecom mexican şi-a văzut averea reducându-se de la 77,1 mld. dolari la numai 50 mld. dolari în doar 12 luni. Drept urmare, Slim nu mai ocupă po­­ziţia a doua în topul mondial al miliar­da­rilor, ci de-abia poziţia a patra. Bill Gates este iarăşi cea mai bogată persoană din lu­me, deşi chiar şi averea fon­da­torului Mi­cro­soft a scăzut, de la 79,2 mld. dolari la 75 mld. dolari. Lista este în conti­nuare do­minată de bărbaţi. Din 1.810 miliardari, nu­mai 190 sunt femei, în scădere de la 197 în 2015. Ambele miliardare din top 20 şi-au moş­­tenit averea: Liliane Betten­court, moş­te­ni­­toarea impe­riului L’Oreal, şi Alice Wal­ton, fiica fon­datorului Walmart, Sam Walton.

Din toţi miliardarii, 1.186 sunt self-made, 228 şi-au moştenit averea, iar 396 au moş­tenit o parte. Numai 33 din cele 190 de miliardare sunt self-made.

Cel mai mare „câştigător“ din clasa­mentul Forbes este Mark Zuckerberg, şeful Facebook, a cărui avere a crescut cu 11,2 miliarde de dolari, până la o valoare netă de 44,6 miliarde de dolari. Zuckerberg ocupă poziţia a şasea în clasamentul mondial, după Jeff Bezos, fondatorul Amazon, Carlos Slim, investitorul Warren Buffett, Amancio Ortega, omul de afaceri spaniol din spatele imperiului de fashion Zara, şi Gates.

Singurii din top 10 care şi-au văzut valoarea averii crescând faţă de anul trecut au fost Zuckerberg, Bezos, potenţialul candidat la alegerile prezidenţiale din SUA Michael Bloomberg, şi Ortega.

Ortega, în vârstă de 79 de ani, este cel mai bogat om din Europa după ce a clădit Inditex, cel mai mare retailer de fashion din lume. Europa are 489 de miliardari, averea acestora crescând de la 1,19 mii de miliarde de dolari la 1,83 mii de miliarde de dolari în ultimul an. SUA deţin în continuare cel mai mare număr de miliardari.

Numărul şi valoarea miliardarilor din regiunea Asia-Pacific au înregistrat de asemenea o creştere, însă Orientul Mijlociu, Africa şi restul Americilor au avut de suferit de pe urma scăderii dramatice a preţurilor petrolului şi ale altor materii prime. Nu­mărul miliardarilor din Orientul Mijlociu şi Africa a scăzut de la 106 la 90, în timp ce în Americi, excluzând SUA, numărul acestora a scăzut de la 140 la 101. China are cel mai mare număr de miliardari după SUA, 251, în creştere faţă de 213 anul trecut. Germania ocupă a treia poziţie, cu 120, şi India vine pe locul patru, cu 84.

Nick Bryer, director la Oxfam, arată că dimensiunea averii celor mai bogaţi oameni evidenţiază inegalitatea în creştere la nivel mondial. „Fluctuaţiile de pe pieţe au erodat averea combinată a celor mai bogaţi 20, însă valoarea totală a averii acestora, de 827 mld.  dolari, depăşeşte în continuare PIB-ul Tur­ciei. Tendinţa pe termen lung este în con­tinuare una de inegalitate scăpată de sub con­trol, care încetineşte creşterea econo­mi­că şi subminează lupta împotriva sărăciei“, afirmă Bryer.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO