Business Internaţional

Cei mai îndatoraţi oameni din lume îşi plătesc datoriile în ritm record

Ane Arnth Jensen, directorul Asociaţiei băncilor ipotecare daneze

Ane Arnth Jensen, directorul Asociaţiei băncilor ipotecare daneze

Autor: Bogdan Cojocaru

28.04.2015, 00:02 1826
Danezii, populaţia cu cele mai mari datorii din lumea dezvoltată, şi-au rambursat anul trecut creditele imobiliare cu cel mai rapid ritm din istorie, ajutaţi de dobânzile reduse, scrie Bloomberg. 

În acelaşi timp, ratele de dobândă aflate la minime istorice şi comisioanele mai mari percepute la creditele riscante împing tot mai mulţi debitorii spre ipoteci cu dobândă fixă, care  a coborât chiar şi la 2% pentru credite pe 30 de ani. Aceste evoluţii au ajutat băncile să respecte cerinţele de reducere a riscurilor. „Ne-a fost cerut de autorităţi, de banca centrală, de agenţiile de rating să mergem în această direcţie. Acum cei care vor să rişte trebuie să plătească pentru aceasta“, a explicat Ane Arnth Jensen, directorul Asociaţiei băncilor ipotecare daneze.

Agenţiile de rating şi banca centrală au avertizat ani de zile că piaţa de 450 miliarde dolari a obligaţiunilor ipotecare daneze devine instabilă deoarece se bazează excesiv pe credite cu dobânzi ajustabile şi pe produse care întârzie amortizarea, industria de profil şi debitorii au devenit mai puternici decât erau în urmă cu jumătate de deceniu.

Anul trecut, debitorii au rambursat 3,87% din creditele la care principalul este plătit de-a lungul duratei de viaţă a împrumutui. În 2008, anul în care bula imobiliară daneză a făcut implozie, ritmul a fost de 2,74%.

Accelerarea se datorează expirării unei perioade de graţie de 10 ani pentru plata principalului, dar mai ales dobânzilor reduse, care înseamnă că principalul reprezintă o parte mai mare din plata fixă.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO