Business Internaţional

Cei mai mari bancheri centrali ai lumii trimit semnale că reîncepe războiul monetar

Cei mai mari bancheri centrali ai lumii trimit semnale...

Autor: Catalina Apostoiu

01.09.2017, 00:04 1482

Limbajul şi poziţiile adoptate de cei mai puternici bancheri centrali ai lumii la reuniunea din Jackson Hole indică faptul că tensiunile privitoare la cursurile valutare se intensifică din nou, potrivit Marketwatch.

Julia Coronado, pre­şedinte şi fon­da­­tor al MacroPolicy Perspec­tives, atra­ge atenţia asupra de­cla­­raţiilor gu­ver­­­na­to­rului Băncii Ja­po­­niei Haruhiko Kuroda, sin­gurul dintre cei mai im­por­tanţi trei bancheri cen­trali ai lumii care a vorbit cu reporterii.

În cadrul unui in­terviu acordat Blo­om­berg, Kuroda a decla­rat că banca centrală ja­po­neză nu intenţio­nea­ză să-şi restrângă stimulen­tele fiscale. Pentru Coronado, acesta este un semnal că guvernatorul japonez ar prefera un yen mai slab.

Deşi au negat totul la vremea res­pectivă, banca centrală americană (Fed), Banca Centrală Europeană şi ban­ca centrală japoneză (BOJ) au încer­cat deopotrivă pe căi subtile să-şi de­precieze monedele după criza finan­ciară din 2007. Dobânzile mai mici şi achi­ziţiile de active au contribuit la deva­­lorizarea monedelor.

Acum, în condiţiile revigorării eco­no­miilor, băncile centrale încearcă să in­verseze cursul şi să restrângă treptat stimulentele furnizate în timpul crizei.

Din nou, cursurile de schimb ocupă un loc central. Băn­ci­le centrale trebuie să fie atente la cursuri, pentru că dacă mone­de­le locale cresc pu­ter­nic le va fi afec­tată redresarea econo­mi­ilor, spune Coronado.

Acest război mo­ne­tar nu a fost anti­ci­pat. Părerea comună era că dolarul se va apre­cia în primul rând datorită mişcărilor Fed de „normalizare“ a politicii monetare“.

Speranţele BCE şi BOJ legate de aprecierea dolarului ca rezultat al înăspririi politicii monetare au dispărut. Dolarul chiar a scăzut în această lună.

Puterea a fost în mare parte transferată monedei unice europene, care a trecut de pragul de 1,20 în raport cu dolarul pentru prima dată de la sfârşitul anului 2014.

„Nu s-a întâmplat ce au sperat alte ţări“, spune Coronado.

Potrivit acesteia, nivelul scăzut al dolarului nu ţine numai de politica monetară, ci şi de eşecurile administraţiei Trump.

Preşedintele BCE Mario Draghi şi preşedinta Fed Janet Yellen au ales să nu comenteze cu privire la politica monetară în timpul reuniunii din Jackson Hole.

Steven Gallo, de la FX Strategy, arată că Draghi a evitat subiectul ratelor de schimb pentru că a considerat că tendinţa puternică de apreciere a euro din acest moment nu poate fi întreruptă.

Pentru Yellen, slăbiciunea dolarului nu pare binevenită pentru că duce la o relaxare a condiţiilor financiare din SUA, contrar ţintei Fed de înăsprire. Totuşi, oficialii băncii par divizaţi în ceea ce priveşte direcţia viitoare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO