Business Internaţional

Cei mai mari dezvoltatori de inteligenţă artificială prezintă urmările catastrofale pe care le-ar avea folosirea tehnologiei în luptă şi cer Naţiunilor Unite să interzică fenomenul

Cei mai mari dezvoltatori de inteligenţă artificială...

Autor: Alex Ciutacu

21.08.2017, 18:20 730

Cei mai mari dezvoltatori de inteligenţă artificială şi de robotică au atras atenţia în mod colectiv, în cadrul unei conferinţe din Melbourne, asupra armelor letale autonome şi a roboţilor de război care pot funcţiona pe baza inteligenţei artificiale, şi au cerut Naţiunilor Unite să interzică dezvoltarea de armament în această nişă, potrivit Business Insider.

Revoluţia armamentului de război este aproape, iar roboţii ucigaşi cu inteligenţă artificială şi armamentul letal cu funcţionabilitate autonomă sunt pe cale de a deveni realitate. Oamenii de ştiinţă şi cei mai mari jucători din industrie prezintă o îngrijorare majoră faţă de acest fenomen.

O scrisoare deschisă, semnată de 116 fondatori de companii care activează în domeniul roboticii şi a inteligenţei artificiale, a fost trimisă către Naţiunile Unite, în cadrul celei mai mari conferinţe din domeniu, International Joint Conference on Artificial Intelligence, încât Naţiunile Unite a amânat tratativele asupra acestei probleme, pentru sfârşitul anului.

Această scrisoare este prima iniţiativă comună a companiilor din domeniu pentru a atrage atenţia asupra problemei. În trecut, o singură companie, Canada Clearpath Robotics, a cerut interzicerea armelor letale autonome.

În decembrie 2016, 123 de naţiuni membre ale Conferinţei Naţiunilor Unite de Revizuire a Armelor Convenţionale, au votat în unanumitate demararea discuţiilor formale cu privire la armele autonome. Dintre acestea, 19 dintre ele au cerut deja interzicerea.

„Armele letale autonome ameninţă să devină a treia revoluţia din domeniul armamentului de război”, se menţionează în scrisoare.

„Odată ce vor fi dezvoltate, vor duce la conflicte armate purtate la o scară mai mare decât niciodată, mai mare decât omenirea poate înţelege. Acestea pot fi arme ale terorii, arme pe care teroriştii le pot folosi împotriva oamenilor nevinovaţi, iar unele dintre ele pot fi virusate încât se vor comporta în modalităţi indezirabile. Nu avem mult timp să acţionăm. Odată ce această cutie a Pandorei va fi deschisă, va fi foarte greu de închis”, se menţionează în cadrul scrisorii.

Printre semnatari se menţionează Elon Musk, fondatorul Tesla, SpaceX şi OpenAI, Mustafa Suleyman, fondatorul şi directorul Applied AI pentru Google DeepMind, Esben Østergaard, fondatorul Universal Robotics, Jerome Monceaux, fondatorul Aldebaran Robotics şi alţi peste 100 de semnatari.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO