Business Internaţional

Cei mai puternici bancheri de pe Wall Street isi cer scuze de forma pentru criza financiara

Cei mai puternici bancheri de pe Wall Street isi cer scuze de forma pentru criza financiara
14.01.2010, 23:15 50

Cei mai importanti patru executivi de pe Wall Street si-aurecunoscut o parte din vina in ceea ce priveste aparitia crizeifinanciare, insa au creat front comun si si-au aparat deciziile infata unei comisii de ancheta, Financial Crisis Inquiry Commission,care a promis sa isi utilizeze puterile pentru a stabili cauzelecrizei financiare si pentru a analiza evenimentele ulterioare,scrie Financial Times.

Bancherii Lloyd Blankfein de la Goldman Sachs, Jamie Dimon,directorul executiv al JPMorgan Chase, John Mack de la MorganStanley si Brian Moynihan de la Bank of America au fost nevoiti sase prezinte in fata comisiei pentru a ajuta autoritatile sadetermine care au fost cauzele care au condus la aparitia celei maigrave crize din ultimele decenii.

"Mi se pare ca ce ati facut dumneavoastra este similar cu avinde o masina fara frane, pentru ca apoi sa cumparati o polita deasigurare al carei obiect sa fie chiar cumparatorul unei astfel demasini", a spus Phil Angelides, fost trezorier al statuluiCalifornia, acum presedinte al comisiei de ancheta. Asa i-aintampinat Angelides pe bancheri.

Nu doar fostul trezorier i-a pus la zid pe acestia, ci sicontribuabili, care ii considera principalii vinovati pentru crizafinanciara.

O femeie din sala a declarat: "Sunt prezenta aici pentru cavreau ca acesti oameni sa ajunga la inchisoare". Ea incerca saimparta celor prezenti fluturasi realizati de ea insasi in carecritica aspru Bank of America.

Pentru a-si justifica actiunile, John Mack a spus ca "ne-aminfruptat din bucatele pregatite de noi insine, insa in final aajuns sa ne stea in gat".

Intrebat de un reporter daca aceasta experienta a fost unadistractiva, Mack a raspuns: "Ei bine, am actionat pentru ca a fostnecesar sa o facem".

Moynihan a recunoscut insa ca "deciziile eronate luate dejucatorii din sistemul bancar au avut impact semnificativ asupramain street-ului". In Statele Unite, termenul main street facereferire la afacerile de mici dimensiuni si la clasamuncitoare.

Statul a oferit banii jucatorilor din sistemul bancar pentru aimpiedica colapsul acestora. La scurt timp, bancile au inceput saobtina profituri similare celor din perioada precriza si au anuntatca doresc sa ofere angajatilor bonusuri in valoare cumulata de zecide miliarde de dolari. Acum, contribuabilii, ai caror bani au fostfolositi pentru sustinerea bancilor, sunt nemultumiti de modul cumau evoluat lucrurile, in conditiile in care problemele persista incelelalte sectoare ale economiei, iar rata somajului a ajuns la10%.

Lloyd Blankfein

  • Director executiv si presedinte al Goldman Sachs incepand cu 31mai 2006.
  • In 2008 a avut un salariu de 600.000 dolari, insa veniturilesale totale s-au ridicat la 1,11 mil. dolari. In 2007 a incasat 70mil. dolari
  • A studiat la Harvard si a absolvit in aceeasi perioada cupresedintele Fed.
  • Forbes l-a numit in 2009 cel mai controversat director executival anului.

James Dimon

  • Este presedintele (de la jumatatea lui 2004) si CEO al JPMorganChase.
  • In 2008 a avut un salariu de 1 mil. $, insa veniturile sales-au ridicat la 19,6 mil. $.
  • A fost numit de revista Time in 2006 si 2009 unul dintre ceimai influenti 100 de oameni din lume.
  • A absolvit Facultatea de psihologie si economie laUniversitatea Tufts, apoi a terminat cursurile unui masterat laHarvard.

John Mack

  • Este presedintele consiliului director la Morgan Stanley.
  • Veniturile sale in 2008 au fost de 1,23 mil. dolari, inconditiile in care salariul a fost de 800.000 dolari.
  • A inceput sa lucreze in cadrul Morgan Stanley inca din 1972, catrader.
  • A absolvit Universitatea Duke, unde a ajuns cu ajutorul uneiburse pentru practicarea fotbalului.

Brian Moynihan

  • Este presedinte si director executiv al Bank of America.
  • Desi a avut in 2007 un salariu de 718.000 dolari, venituriletotale din acel an au fost de 10,1 mil. dolari.
  • A absolvit Facultatea de istorie la Universitatea Brown.
  • Inainte de a ocupa functiile actuale, a detinut numeroase altefunctii in cadrul mai multor institutii din sistemul bancar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO