Business Internaţional

Cei mai puternici politicieni, bancheri şi oameni de afaceri se întâlnesc pentru a redesena lumea pe care unii dintre ei au dus-o pe marginea prăpastiei

Cei mai puternici politicieni, bancheri şi oameni de afaceri se întâlnesc pentru a redesena lumea pe care unii dintre ei au dus-o pe marginea prăpastiei

Autor: Alexandru Stefan Matei

23.01.2012, 21:54 2535

Agenda politicienilor şi a oficialilor instituţiilor inter­naţionale este foarte încăr­cată înainte de întâlnirea de la Davos, ce va avea loc în perioada 25-29 ianuarie. Şefa FMI Christine Lagarde a fost ieri la Berlin pentru a încerca să îi convingă pe germani să participe la majorarea cu 500 mld. dolari a fondurilor pe care instituţia le poate împrumuta ţărilor cu probleme.

Oficialii G20 cer Europei să du­ble­ze capacitatea fondului de urgenţă la 1.000 mld. dolari, iar miniştrii de finanţe ai zonei euro se întâlnesc astăzi pentru a pune la punct detaliile pactului fiscal ce va fi adop­tat şi de România, scrie agenţia de presă Thomson Reuters.

Lumea, la răscruce

Liderii a 40 de ţări vor merge la Davos pentru a discuta despre reformele cu ajutorul cărora să repare sistemul capitalist, grav avariat de crizele din ultimii ani.

"Avem o problemă de mora­litate, suntem supraîndatoraţi, am neglijat investiţiile în viitor, am sub­estimat coeziunea socială şi suntem în pericol să pierdem în totalitate încrederea generaţiilor viitoare", descrie Klaus Schwab, gaz­dă şi fondator al Forumului Eco­nomic Mondial, starea în care se află lumea în prezent.

"Rezolvarea problemelor în contextul unor modele depăşite şi pe cale să se prăbuşească nu vor face decât să ne arunce mai adânc în groa­pă. Suntem într-o perioadă a schim­bă­rilor profunde care necesită noi moda­li­tăţi de gândire", a continuat Schwab. "Capitalismul în forma actuală nu mai are loc în lumea actuală."

Circa 2.600 de lideri politici şi economici, inclusiv 40 de şefi de state şi de guverne, va trebui să vină cu idei pentru a redesena lumea la întâlnirea din staţiunea de schi elveţiană ce are drept temă "Marea transfor­mare: crearea unor noi modele". Discuţiile se vor concentra asupra unor idei precum: creşterea economică, crearea de locuri de muncă, leadership şi inovaţie sau teh­nologie. Discursul de deschidere a întâl­ni­rii va fi susţinut de cancelarul german Angela Merkel şi va fi urmat de o dezbatere pe marginea rolului capitalis­mului în societate.

Evenimente după Davos 2011

Portugalia a devenit a treia ţară europeană care a apelat la ajutorul creditorilor străini.

Statele Unite şi-au pierdut vara trecută ratingul AAA acordat de agenţia Standard & Poor's. Aceeaşi soartă a avut-o şi Franţa la începutul lui 2012.

Grecia urmează să primească un al doilea pachet de ajutor în valoare de 130 mld. euro, dar doar dacă se înţelege cu creditorii privaţi să îi şteargă 100 mld. euro din datorie.

Doi lideri din Africa de Nord, Hosni Mubarak în Egipt şi Muammar Gadhafi în Libia, au fost îndepărtaţi de la putere.

Criza nucleară de la Fukushima generată de cutremurul şi tsunamiul din Japonia.

Încheierea oficială a războiului din Irak.

Escaladarea tensiunilor din Golful Persic din cauza programului nuclear iranian.

Cel mai probabil inabilitatea liderilor europeni de a pune capăt crizei şi efectele problemelor Europei asu­pra economiei mondiale vor fi principalele subiecte de dezbatere de la Forum.

"Principalul subiect de discuţie va fi starea economiei mondiale. Vor fi puţine dis­cuţii despre responsa­bi­litate so­cială şi me­diu, aceste subiecte ies în faţă doar atunci când econo­mia mer­ge bine", spune John Quelch, decan al China European Interna­tional Business School.

Prezenţa la Forum se plăteşte scump

Accesul la Forum se face doar pe bază de invitaţie, anul acesta participând 2.600 de persoane reprezentând 100 de ţări. Printre aceştia se află directori sau reprezentanţi ai celor mai mari companii din lume, politicieni şi şefi de state ai ţărilor G20, inovatori în domeniul tehnologiei şi filantropi. Dar invitaţiile nu sunt gratuite decât pentru puţini dintre participanţi. O invitaţie non-VIP la Forum costă cel puţin 71.000 de dolari, în timp ce pentru a avea acces la întâlnirile private, costul începe de la 156.000 de dolari.

Partenerii "strategici" ai evenimentului, precum Goldman Sachs şi Bank of America, plătesc 527.000 de dolari pentru statutul de membru şi 19.000 de dolari pentru fiecare invitaţie, în limita a cinci. Printre aceştia se regăsesc ArcelorMittal, ABB, Fundaţia Bill & Melinda Gates, Coca-Cola, Deutsche Bank, GDF Suez, Google, Intel, JPMorgan, Lukoil, Microsoft, Metro, Nike, PepsiCo, Renault-Nissan, Sberbank, Thomson Reuters şi Volkswagen.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO