Business Internaţional

Cel care a dărâmat lira sterlină pentru George Soros, pus la pământ de stresul crizei mondiale

Cel care a dărâmat lira sterlină pentru George Soros, pus la pământ de stresul crizei mondiale
20.08.2010, 12:35 353

Stanley Druckenmiller, cel care a făcut un miliard de dolaripentru George Soros forţând devalorizarea lirei sterline în 1992, adecis să se retragă din business, după trei decenii în care acondus fondul de hedging Duquesne Capital Management.

În motivaţia închiderii fondului, Druckenmiller a declarat căprincipalul motiv este stresul acumulat de acesta în ultimii ani,pe fondul crizei economice globale, în încercarea de a menţine pecreştere fondul de hedging.

"Timp de 30 de ani am fost responsabil cu administrarea banilorclienţilor şi a fost o bucurie pentru mine, dar la un moment dattrebuie să merg mai departe", a spus Druckenmiller într-un interviucitat de Bloomberg.

Druckenmiller, în vârstă de 57 de ani, s-a declarat frustrat deincapacitatea de a menţine pe aceeaşi rată de creştere - de 30%anual - fondul de hedging pe care îl conduce din 1986. Fondul careadministrează 12 miliarde de dolari nu a înregistrat în toatăistoria sa pierderi, dar la jumătatea acestui an a înregistrat oscădere de 5%. În 2008, când majoritatea fondurilor de hedging auîncheiat anul cu pierderi de 19%, Duquesne a avut un return de 11%.Cu toate acestea, în 2009, când în 2010 fondurile înregistrau ocreştere de 20%, fondul acestuia a urcat cu doar 10%.

"Poate vă amintiţi că am ales să părăsesc Soros Fund Managementîn urmă cu 10 ani pentru că administrarea unui capital enorm aveaefecte notabile asupra capacităţii mele de a performa, ca şi asuprasănătăţii mele", a scris Druckenmiller celor 100 de clienţi ai săi."Din păcate, pe măsură de Duquesne a crescut, aceşti factori auieşit din nou la iveală".

Druckenmiller şi-a construit reputaţia pariind pe evoluţiilemacroeconomice pe care le-a intuit înaintea altora, intuiţie careîl situează între traderi importanţi precum Bruce Kovner, MichaelStenhardt şi miliardarul şi fostul său şef George Soros.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO