Business Internaţional

Cel mai citit ziar din Germania: " Pacientul grec nu mai poate fi ajutat "

Cel mai citit ziar din Germania: " Pacientul grec nu mai...

Autor: Vlad Popescu

28.11.2012, 17:02 957

Statele din zona euro ar putea acorda finanţare suplimentară Greciei prin fondul structural al Uniunii Europene şi ar putea reduce din nou dobânzile percepute guvernului de la Atena, atât timp cât grecii îşi vor respecta angajamentele asumate în acordul de bailout, se spune într-o scrisoare transmisă de Schaeuble parlamentarilor germani, obţinută de Bloomberg.

Iniţiativa ar putea fi discutată încă de joi în Bundestag, camera inferioară a legislativului german.

Parlamentarii ar putea resimţi însă presiuni suplimentare din partea publicului larg, după comentariul publicat miercuri de Bild. Cel mai citit ziar din Germania, care anterior a îndemnat Grecia să iasă din zona euro, a criticat acordul încheiat marţi seară la Bruxelles de miniştrii Finanţelor din zona euro.

"Pacientul grec nu mai poate fi ajutat. Nu este greu de imaginat cel mai pesimist scenariu: pacientul moare, iar paramedicul dă faliment", comentează Bild, notând că sumele în permanentă creştere necesare pentru salvarea Greciei sunt suportate de contribuabilii germani.

Între timp, ţările din zona euro încep să calculeze costurile salvării Greciei, reprezentate parţial prin redirecţionarea înapoi către Grecia a profiturilor înregistrate de Banca Centrală Europeană pe obligaţiunile guvernamentale greceşti.

Astfel, Germania va renunţa la 2,74 miliarde euro din profitul BCE care îi revine, potrivitl ui Schaeuble. Spania va pierde 1,7 miliarde euro până în 2020, potrivit ABC, care citează surse din ministerul Economiei. L'Echo susţine că profiturile neîncasate şi scăderea dobânzilor percepute Greciei vor însuma un minus de 90 milioane euro anul vitior pentru guvernul belgian.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO