Business Internaţional

Cel mai dur avertisment de până acum. Analiştii sună alarma: Anul 2018 va aduce un dezastru geopolitic care poate depăşi criza financiară din 2008

Cel mai dur avertisment de până acum. Analiştii sună...

Autor: Alex Ciutacu

03.01.2018, 15:20 9591

Lumea merge înspre o serie de crize şi spre o stare de „depresiune geopolitică”, în timp ce mandatul lui Donald Trump accelerează diviziunea printre cetăţeni şi sporeşte neliniştea ordinii mondiale, avertizează grupul de consultanţă de risc Eurasia, potrivit CNBC.

Democraţiile liberale suferă un deficit de legitimitate nemaivăzut de la al Doilea Război Mondial, iar liderii de astăzi au abandonat în masă societatea civilă şi valorile comune, spune grupul Eurasia în evaluarea anuală asupra celor mai mari pericole geopolitice.

Toate aceste evoluţii deschid uşa pentru un eveniment major care ar putea zgudui economia globală şi pieţele.

„În cei 20 de ani de când funcţionăm prin intermediul Eurasia Group, mediul global a avut multe suişuri şi coborâşuri. Dar, dacă ar trebui să alegem un an pentru o mare criză neaşteptată – echivalentul geopolitic al crizei financiare din 2008 – se pare că 2018 ar putea fi acel an”, spune preşedinţii Eurasia Group, Ian Bremmer şi Cliff Kupchan.

Puterea globală a Statelor Unite se risipeşte încât filozofia lui Trump de suprimare şi unilateralism răspândeşte incertitudine şi confuzie atât printre aliaţi, cât şi printre rivali, transmite grupul.

Lumea are nevoie de lideri care ar fi capabili să conducă prin această criză, dar nu îi are.

Cele mai mari riscuri estimate de Eurasia Group pentru anul 2018:

China va umple golul lăsat de Statele Unite

Deoarece Statele Unite nu îşi asumă corect poziţia de lider mondial, China întâmpină din ce în ce mai puţină rezistenţă în acţiunile prin care setează standardele internaţionale de tranzacţionare şi investiţii, de dezvoltare tehnologică sau prin care dovedeşte valoare de a nu interfera cu politicile şi problemele externe ale altor state.

Acest fapt ar putea forţa mediul de business să adopte un nou set de reguli, iar în acelaşi timp ar putea duce la tensiuni din ce în ce mai mari în regiunea Asia-Pacific, între China şi alte ţări cu regimuri mai democratice.

Denaturarea adevărului poate duce la conflicte

Lumea a devenit un loc din ce în ce mai periculos deoarece nu există nicio putere globală care să garanteze securitatea, iar multe grupări sau actori sociali pot duce la îndeplinire acţiuni de destabilizare. Atacurile cibernetice şi terorismul reprezintă principalele două riscuri, dar există de asemenea şi o şansă ca denaturarea adevărului să ducă la conflict, în timp ce Coreea de Nord continuă să testeze rachete balistice într-o regiune plină de aliaţi ai Statelor Unite. În acelaşi timp, un conflict în desfăşurare, cu un factor de risc ridicat, poate fi reprezentat de faptul că Statele Unite şi Rusia susţin facţiuni diferite în conflictul din Siria.

Războiul rece al tehnologiilor
Statele Unite şi China se întrec în încercarea de a domina sectoare precum inteligenţa artificială şi putere computerizată ridicată. În acelaşi timp, aceste superputeri au stabilit un tip de conflict de interese în cursa de a furniza infrastructură civilă, bunuri de consum şi echipament de securitate pentru alte state.

Toate acestea pot duce spre un spaţiu tehnologic fragmentat în care China şi alte ţări din sfera sa de influenţă vor încerca să controleze fluxul de informaţii, iar Statele Unite se vor proteja împotriva investiţiilor străine care încearcă să îşi găsească drumul spre companiile americane din domeniul hi-tech.

Un an foarte greu pentru Mexic

Mexic şi investitorii din economia mexicană vor suferi mai mult decât Statele Unite dacă negocierile pentru NAFTA nu au success anul acesta. O campanie prezidenţială care începe în luna martie va ridica dificultăţi pentru candidaţii mexicani să accepte compromisuri dure cu administraţia instabilă condusă de Donald Trump.

Relaţiile dintre Statele Unite şi Iran se deteriorează

Administraţia Trump a anunţat că va adopta o strategie mult mai agresivă pentru a opri programul nuclear al Iranului şi pentru a tempera implicarea statului Iranian în politica externă. Acest anunţă ridică mai multe riscuri, printre care şi faptul că acordul nuclear din 2015 încheiat cu Iran se dizolvă, tensiunile duc la conflict mortal în Golful Persic sau în altă regiune, în timp ce o mult mai agresivă Arabie Saudită consideră că poziţia Statelor Unite reprezintă undă verde pentru ca acţiunile să escaladeze.

Scade încrederea în instituţiile democratice

Încrederea în instituţiile politice se erodează în statele democratice, iar în Statele Unite, locul în s-a dezvoltat democraţia, încrederea în mass-media şi în sistemul electoral scade dramatic. Slăbiciunile din aceste instituţii pot duce la instabilitate, tehnici deprinse din regimuri autoritate, lipsă de predictibilitate politică şi, în cele din urmă, conflict.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO