Business Internaţional

Cel mai "hulit" bancher din Marea Britanie fuge din tara

04.03.2009, 17:40 20

Fred Goodwin, fostul director executiv al Royal Bank of Scotland, intentioneaza sa paraseasca Marea Britanie pentru a evita criticile din ce in ce mai accentuate referitoare la pensia de peste 30 mil. lire sterline (33,3 mil. euro) pe care o va primi de pe urma pozitiei detinute in cadrul creditorului britanic, scrie The Times.

RBS a fost nationalizata din cauza problemelor grave cu care s-a confruntat odata cu inrautatirea crizei financiare. Cea mai mare greseala a creditorului a fost achizitia ABN Amro alaturi de alte doua banci pentru 70 mld. euro in 2007. Informatiile puse la dispozitia cotidianului britanic sugereaza ca fostul sef al RBS a fost sfatuit sa plece din Regat timp de cateva luni si ca se gandeste serios, printre altele, si la o asemenea optiune.
Decizia de a parasi Marea Britanie fara a-si da acordul pentru micsorarea pensiei sale ar putea genera insa si mai multa aversiune in interiorul guvernului de la Londra, care a cerut renuntarea voluntara la o parte din suma stabilita initial.
Si aceasta in conditiile in care a devenit clar ca decizia de a reduce pensia fostului sef al RBS nu poate fi aplicata printr-un act unilateral pentru ca documentul de acordare a fondurilor necesare a fost semnat de Tom McKillop, fostul presedinte al bancii, si Bob Scott, fostul director senior independent al RBS.
UK Financial Institutions (UKFI), agentia desemnata de guvern pentru a administra participatia guvernului in cadrul RBS, investigheaza in acest moment posibilitatea ca cei doi oficiali sa fie actionati in judecata pentru ca si-au dat acordul ca Goodwin sa primeasca o pensie uriasa.
Miscarea face parte dintr-o actiune mai ampla privind gasirea vinovatilor pentru acordarea unor bonusuri exagerate oficialilor de la RBS si HBOS, banca detinuta acum de Lloyds.
Surse citate de presa britanica spun ca orice actiune in instanta ar putea fi condusa de RBS, sub mandatul noului presedinte, Philip Hampton. In acelasi timp, o asemenea actiune s-ar putea baza pe faptul ca nu toti membrii boardului bancii au fost de acord cu termenii plecarii lui Goodwin.
Saptamana trecuta, UK Financial Institutions a cerut actualei conduceri a bancii sa investigheze modul in care a fost luata decizia care i-a permis lui Goodwin sa se pensioneze anticipat, ceea ce ar putea dubla suma acordata acestuia pana la 16 mil. lire streline (17,7 mil. euro). Unele surse independente de banca spun insa ca platile acordate in contul pensiei fostului sef al RBS, i-ar putea costa pe contribuabilii britanici peste 30 mil. lire sterline.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO