Business Internaţional

Cel mai mare producător de sateliţi al Europei se implică în crearea unei industrii spaţiale poloneze

Cel mai mare producător de sateliţi al Europei se...

Autor: CătăIina Apostoiu

07.09.2015, 00:00 622

Ca parte a strategiei de creştere a prezenţei sale industriale în Europa, producătorul de sateliţi Thales Alenia Space (TAS) a pus recent bazele unei divizii cu sediul în Varşovia, Polonia, TAS Polka. Grupul aerospaţial nu a ales întâmplător Polonia, scrie publicaţia franceză La Tribune, având în vedere că această ţară investeşte din ce în ce mai mult în sectorul aerospaţial din momentul în care a devenit membră a Agenţiei Spaţiale Europene la sfârşitul anului 2012.

„Există o puternică voinţă în Polonia de dezvoltare a unei industrii spaţiale“, afirmă directorul executiv al TAS, Jean-Loic Galle. Internaţionalizarea TAS permite grupului să obţină contracte în ţările unde sunt create divizii. Potrivit La Tribune, producătorul de sateliţi urmează să anunţe, după încheierea salonului de armament MSPO din Kielce, semnarea primului contract cu ministerul polonez al apărării, contract evaluat la aproximativ 30 de milioane de euro.

Finanţările destinate sectorului aerospaţial sunt încă modeste, Varşovia alocându-i un buget de aproximativ 70 milioane de euro şi deblocând în paralel o sumă de 100 milioane pentru un fond naţional.  Înaintea creării diviziei din Polonia, TAS a mai deschis o divizie în Anglia, în 2014, o fabrică în Germania în 2011 şi şi-a întărit prezenţa în Belgia.   TAS va livra astfel un segment terestru Varşoviei, ceea ce-i va permite acesteia să recepteze imagini de la sateliţii italieni de observaţie a Terrei.

Contractul reprezintă astfel prima concretizare a cooperării dintre Varşovia şi Roma în sectorul aerospaţial. Pe termen mai lung, TAS vizează trei programe de sateliţi care urmează a fi lansate treptat de Varşovia în următorii 10, până la 15 ani. De asemenea, TAS intenţionează să integreze în reţeaua sa globală de subcontractare companii poloneze capabile să producă, la costuri extrem de competitiv, structuri de sateliţi, componente mecanice.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO