Business Internaţional

Cel mai mare scandal internaţional al momentului: Serviciile secrete din SUA acuză Moscova că deţine materiale compromiţătoare despre Trump. Kremlinul dezminte: ”Este un nonsens total”

Cel mai mare scandal internaţional al momentului:...

Autor: Raluca Manga

11.01.2017, 14:26 3250

Kremlinul nu deţine materiale compromiţătoare despre preşedintele-ales al Statelor Unite, Donald Trump sau despre fosta sa rivală, Hillary Clinton, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, relatează agenţia Tass.

Anterior, într-un document secret ce face parte dintr-un raport al serviciilor americane de informaţii despre presupusele atacuri cibernetice ruse, se anunţa că spioni ruşi ar fi adunat informaţii compromiţătoare despre Donald Trump pe care le-ar fi comunicat acestuia în timpul campaniei sale. Documentul secret ar fi fost distribuit atât preşedintelui ales al SUA, cât şi celui aflat în funcţie.

"Nu, Kremlinul nu are materiale compromiţătoare despre Trump", a spus Peskov.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a spus, de asemenea, că Rusia nu deţine informaţii compromiţătoare nici despre Hillary Clinton.

"Aceasta este o informaţie întru totul falsă, o invenţie şi un nonsens total. Kremlinul nu se angajează în adunarea de materiale compromiţătoare", a spus purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse.

"Asta se numeşte literatură de consum", a adăugat Peshkov, care a subliniat, de asemenea, că în opinia sa, asemenea materiale "reprezintă o încercare evidentă de a dăuna relaţiilor bilaterale" dintre cele două ţări.

Oficiali ai serviciilor de informaţii au anexat un rezumat de două pagini, considerat secret, unui raport în care sunt prezentate operaţiunile dăunătoare întreprinse de Rusia care aveau scopul de a afecta ambele partide americane. Aceste documente invocă, de asemenea, un dialog între oficialii campaniei lui Donald Trump şi membri ai Guvernului Rusiei pe parcursul campaniei americane prezidenţiale, a declarat postului CNN o sursă anonimă care face parte din forţele de securitate naţională.

Informaţiile care au dus la constituirea rezumatului provin din cercetarea iniţială iniţiată de republicanii şi democraţii care se opuneau lui Trump. Aceştia au angajat un fost agent al serviciilor secrete care a lucrat în Rusia în anii 1990.


Spionii ruşi ar fi adunat informaţii compromiţătoare despre Donald Trump pe care le-ar fi comunicat acestuia în timpul campaniei sale, potrivit unui document secret ce face parte dintr-un raport al serviciilor americane de informaţii despre presupusele atacuri cibernetice ruse, citează The Guardian.

Documentul secret ar fi fost distribuit atât preşedintelui ales al SUA, cât şi celui aflat în funcţie.

Oficiali ai serviciilor de informaţii au anexat un rezumat de două pagini, considerat secret, unui raport în care sunt prezentate operaţiunile dăunătoare întreprinse de Rusia care aveau scopul de a afecta ambele partide americane importante şi să răspândească bănuieli cum că acestea ar circula în cercurile serviciilor secrete pentru a atrage atenţia lui Donald Trump.

Aceste documente invocă, de asemenea, un dialog între oficialii campaniei lui Donald Trump şi membri ai Guvernului Rusiei pe parcursul campaniei americane prezidenţiale, a declarat postului CNN o sursă anonimă care face parte din forţele de securitate naţională.

Informaţiile care au dus la constituirea rezumatului provin din cercetarea iniţială iniţiată de republicanii şi democraţii care se opuneau lui Trump. Aceştia au angajat un fost agent al serviciilor secrete care a lucrat în Rusia în anii 1990. Ancheta sa în privinţa preşedintelui ales a fost iniţiată pe perioada alegerilor preelectorale ale votanţilor şi a fost finanţată de grupări ce susţineau opoziţia Partidului. Grupările liberale au reluat investigaţia după ce Trump a devenit candidat la preşedinţia SUA.


Atacurile cibernetice ruse asupra campaniilor politice republicane şi vechilor emailuri au fost confirmate, însă nu există dovezi că acestea ar fi vizat şi campania preşedintelui ales Donald Trump, a declarat James Comey, citat de Reuters.

Comey a spus legislatorilor că Rusia nu a făcut publice informaţiile obţinute în urma atacurilor cibernetice asupra campaniilor din statele americane sau asupra vechilor emailuri, adăugând însă că acest fapt ar putea susţine perspectiva serviciilor americane de informaţii cum că Moscova ar fi încercat să-l ajute pe Donald Trump în cadrul campaniei sale împotriva candidatului democrat, Hillary Cinton.

Conform concluziilor serviciilor secrete americane, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a ordonat campania de influenţare a rezultatului scrutinului prezidenţial din SUA în scopul facilitării victoriei lui Donald Trump şi în ambiţia de a submina sistemul liberal-democratic occidental.

Comey a declarat legislatorilor că FBI-ul ”nu a găsit dovezi cum că Rusia ar fi avut succes în atacarea cibernetică a campaniei lui Trump şi nici a Comitetul Naţional Republican”, nespicificând însă dacă statul rus ar fi întreprins măcar această acţiune.

Moscova a dezminţit în mod categoric acuzaţiile referitoare la implicarea sa în atacurile cibernetice din timpul scrutinului prezidenţial din SUA, catalogând afirmaţiile în acest sens drept "reminiscenţe ale unei vânători de vrăjitoare”.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO