ZF 24

Cel mai puternic bancher al Europei pregăteşte terenul pentru lansarea armelor neconvenţionale

Mario Draghi, preşedintele BCE: „Consiliul Guvernator este hotărât, iar acest lucru este valabil pentru toţi membrii, să folosească atât instrumente neconvenţionale cât şi instrumente convenţionale“

Autor: Bogdan Cojocaru

25.04.2014, 00:03 3119
Preşedintele Băncii Centrale Europene Mario Draghi a declarat că instituţia sa ar putea lansa acţiuni de amploare de achiziţii de active dacă perspectiva inflaţiei se înrăutăţeşte şi a avertizat că euro mai puternic ar putea face să deraieze revenirea economică din zona euro. El pregăteşte astfel una dintre cele mai radicale politici din istoria BCE, scrie Bloomberg.

„Obiectivul ar fi nu să apărăm actuala poziţie, ci să majorăm semnificativ gradul de acomodare monetară (creşterea lichidităţii pentru stimularea economiei – n.r.). Consiliul Guvernator este hotărât, iar acest lucru este valabil pentru toţi membrii, să folosească atât instrumente neconvenţionale, cât şi instrumente convenţionale pentru a gestiona eficient riscurile unei perioade prea lungi de inflaţie slabă“, a spus Draghi.

Acestea sunt cele mai explicite comentarii de până acum ale lui Draghi legate de ceea ce ar putea determina BCE să ia măsuri similare programelor de ajustare cantitativă aplicate de Rezerva Federală americană şi de Banca Angliei.

„Draghi a fost foarte precis în a arăta când şi cum BCE va acţiona. Este puţin probabil ca BCE să recurgă la achiziţii de amploare de active dacă nu simte riscuri reale de deflaţieâ, a explicat Johannes Gareis, analist la Natixis.

Euro s-a depreciat ieri în raport cu dolarul, după comentariile lui Draghi, aşa cum reacţionează de ceva timp la promisiunile de acţiune ale preşedintelui BCE.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO