Business Internaţional

Cel mai puternic bancher al lumii stă într-un apartament de 195 de metri pătraţi luat pe credit

Cel mai puternic bancher al lumii stă într-un apartament de 195 de metri pătraţi luat pe credit

Foto: AFP

Autor: Andrei Chirileasa

13.12.2011, 17:51 3179

Ben Bernanke, şeful băncii centrale a SUA (Fed), locuieşte într-un apartament de 195 de metri pătraţi în apropierea Capitoliului pentru care a plătit 839.000 de dolari în 2004.

El are de rambursat un credit de 672.000 de dolari pe 30 de ani contractat pentru achiziţia casei şi şi-a refinanţat de două ori împrumutul în ultimii doi ani, potrivit unor documente publice citate de Wall Street Journal.

Deşi este cel mai puternic bancher din lume, iar deciziile sale mişcă pieţele de capital din SUA până în Asia şi Australia, lui Bernanke i s-a solicitat să aducă documente dovedidoare pentru locul de muncă, inclusiv adeverinţăde salariu, înainte ca banca să-i aprobe împrumutui, au relatat persoane apropiate de acesta.

Aceleaşi surse au mai povestit cum Bernanke merge ocazional săjoace baschet în sala de sport subterană a Fed şi că majoritatea serilor şi le petrece acasă, alături de soţia sa, citind cărţi electronice pe Kindle. Una dintre cărţile citite recent este "În grădina fiarelor - In the Garden of the Beasts", scrisă de Erik Larson, care descrie Berlinul înainte de Al Doilea Război Mondial.

Sursele citate de Wall Street Journal au mai precizat că Bernanke nu citeşte cărţi despre criza financiară. În septembrie, când a fost întrebat dacă a văzut un film recent despre crizăel a replicat că nu. "Am văzut originalul".

Bernanke are un salariu anual de 180.000 de dolari ca guvernator al Fed.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO