Business Internaţional

Cel mai puternic bancher european se ridică împotriva politicienilor care vor recapitalizarea băncilor

Cel mai puternic bancher european se ridică împotriva politicienilor care vor recapitalizarea băncilor

Autor: Paul Comşa

18.10.2011, 00:06 3057

Cel mai puternic bancher european, şeful Deutsche Bank Josef Ackermann (foto), dă glas nemulţumirilor acumulate în sectorul bancar faţă de planurile politicienilor europeni de a recapitaliza băncile şi de a le impune să "şteargă" jumătate din datoriile pe care Grecia le are faţă de ele.

Problema constă în faptul că acţionarii actuali ai băncilor nu au bani de recapitalizare, iar această măsură le-ar dilua semnificativ participaţiile. Ackermann susţine că "injecţia de capital nu va soluţiona problemele actuale. Nu capitalul băncilor reprezintă problema, ci mai degrabă faptul că obligaţiunile guvernamentale şi-au pierdut statutul de active fără riscuri". La problemele cu care se confruntă Europa s-au mai adăugat şi neînţelegerile dintre bancheri şi politicienii care le cer sacrificii mai mari pentru a ajuta continentul să iasă din criză.

"Cel mai deprimant efect al crizei este cearta dintre politicieni, autorităţile europene de reglementare şi bănci", apreciază analistul Christopher Wheeler de la Mediobanca. Creditorii ar putea să recupereze numai 50% din datoria Greciei, iar băncile greceşti sunt la un pas de o naţionalizare temporară. Acesta este contextul în care liderii europeni trebuie să găsească în doar câteva zile, până pe 23 octombrie, soluţii pentru criza care mătură continentul de doi ani de zile, aşa cum au promis la summit-ul G20 de la Washington.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO