Business Internaţional

Cel mai radical ministru al Angelei Merkel vorbeşte despre viitorul UE: Gata cu federalizarea, să vină Europa cu „mai multe viteze“

Wolfgang Schäuble, ministrul german de Finanţe: Cooperarea europeană în domeniul apărării ar putea ajuta la acoperirea „diferenţei în creştere dintre europenii din est şi cei din vest când est-europenii îşi vor da seama că a aparţine Europei le asigură un mod de viaţă liber“.

Wolfgang Schäuble, ministrul german de Finanţe: Cooperarea europeană în domeniul apărării ar putea ajuta la acoperirea „diferenţei în creştere dintre europenii din est şi cei din vest când est-europenii îşi vor da seama că a aparţine Europei le asigură un mod de viaţă liber“.

Autor: Bogdan Cojocaru

27.03.2017, 00:06 2093
La aniversarea a 60 de ani de la semnarea Tratatului de la Roma, prin care s-a dat startul celui mai abiţios proiect politic şi economic comun din istoria Europei, ministrul german de finanţe Wolfgang Schäuble şi-a expus scenariul despre viitorul UE: mai degrabă o“guvernanţă cu mai multe viteze“ decât federalizare.

Schäuble, mult timp un campion al unei Uniuni Europene federaliste, este unul dintre cei mai puternici membri ai partidului cancelarului Angela Merkel şi unul dintre cei mai vechi miniştri din cabinetul acesteia. Vocea sa este cu atât mai puternică cu cât Germania trece printr-o perioadă excepţională: economia este mai să­nătoasă ca oricând în ultimii şase ani. Germania este cea mai mare economie europeană, con­tribuie cel mai mult la bugetul UE şi reprezintă cea mai importantă piaţă pentru exportatorii est-europeni, inclusiv pentru România.

Schäuble şi-a expus opiniile într-o serie de interviuri în care şi-a criticat un puternic opozant politic pentru că a arătat indulgenţă faţă de Grecia (adept convins al austerităţii, politicianul a promovat intens această soluţie pentru scoaterea UE din criza datoriilor) şi pe preşedintele Turciei Recep Tayyip Erdogan.

La 60 de ani de la semnarea Tratatului de la Roma, cele mai multe dintre statele europene sunt încă unite, însă viitorul UE este nesigur. Reuniţi săptămâna trecută la Roma, 27 de lideri europeni - a lipsit premierul Marii Britanii deoarece această ţară va începe peste câteva zile procesul de ieşire din UE - au salutat 60 de ani de pace şi prosperitate europeană şi au promis că vor face mai puternică o Uniune zdrenţuită de crize regionale şi globale, scrie Reuters.

Separat, într-un interviu, Schäuble s-a înde­părtat de vechile sale viziuni federaliste, pentru o integrare mai puternică, pentru a promova o „guvernanţă cu mai multe viteze“ pentru UE , notează Financial Times. El a explicat că UE are nevoie de flexibilitate în faţa ostilităţii populiste la adresa transferului de suveranitate dinspre capi­talele naţionale spre Bruxelles. „Ideea federalis­­mului nu a dispărut, dar în ac­tualul context nu are şanse să poată fi pusă în practică. În toate sau aproape toate statele europene nu există ma­jo­rităţi largi care să cedeze şi mai multă suveranitate Bruxelles-ului. Astfel că, în schimb, va trebui să ne îmbunătăţim metodele inter­guvernamentale. O a doua opţiune este întot­deauna ceva mai bun decât nimic“, a spus politicianul german. De asemenea, el a spulberat speranţele statelor sud şi est-europene că Germania va răspunde atacurilor populiste asupra UE transferând mai mulţi bani la bugetul Uniunii. Germania a avut de câştigat din crearea UE şi contribuie masiv la bugetul acesteia, însă vrea să vadă rezultate mai bune, a explicat Schäuble. „Trebuie să discutăm lucrurile în ordinea corectă. Mai întâi, trebuie realizat mai mult cu actualul buget al UE.“

Schäuble a asigurat că ideea unei Europe cu mai multe viteze, promovată de preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker, nu este „îndreptată contra altora. Nu vrem să ne îndreptăm spre ceva exclusivist. Dar cei ce pot şi vor să meargă înainte cu o cooperare mai strânsă ar trebui să poată face acest lucru, iar ceilalţi îi vor urma“.

El a menţionat opţiunea oferită celor mai multe dintre cele 28 de state ale UE de a adopta moneda euro. Proiecte integrate viitoare variază de la o procuratură europeană la garduri de graniţă comune şi punerea în comun a resurselor militare. Schäuble a spus şi că cooperarea europeană în domeniul apărării ar putea ajuta la acoperirea „diferenţei în creştere dintre europenii din est şi cei din vest când est-europenii îşi vor da seama că a aparţine Europei le asigură un mod de viaţă liber“. Ministrul a cerut un control central mai struct în zona euro prin crearea unui Fond Monetar European cu capacitatea de a supraveghea programele de sprijin precum cel din Grecia la fel cum care Fondul Monetar Internaţional, instituţie cu sediul la Washington. Schäuble a menţionat că este sigur că cursul istoriei şi presiunile pentru cooperare internaţională vor conduce la mai multă integrare europeană. „Presupun că peste 60 de ani Europa va fi o uniune  funcţională şi mai puternică. Sunt sigur că nu ne vom întoarce la state naţionale.“

La postul de radio Deutschlandradio Schäuble a explicat publicului că necesitatea ca statele UE să stea împreună este acum la fel de mare cum era în urmă cu 60 de ani, când Europa îşi revenea din traumele celui de-al Doilea Război Mondial, notează Deutsche Welle..

Politicianul l-a acuzat pe ministrul de externe Sigmar Gabriel, din partidul Social Democrat, partener la guvernare cu alianţa lui Merkel dar un concurent pentru aceasta la alegerile federale din septembrie,  că a transmis un „mesaj complet greşit“ sugerând într-o vizită efectuată la Atena că Europa ar putea „plăti mai mult“ pentru ajutarea Greciei, economie împovărată de datorii.

„Aceasta nu va ajuta Grecia, ci îi va face să creadă pe politicienii din Grecia că nu trebuie să facă eforturile necesare la care s-au angajat singuri. Acesta este pericolul“, a explicat Schäuble. Premierul elen Alexis Tsiprasle-a cerut liderilor UE să se asigură că declaraţia de aniversare a 60 de ani de la semnarea Tratatului de la Roma include referiri specifice la standarde sociale şi drepturile celor ce muncesc.

De asemenea, Schäuble l-a acuzat, în ziarul Die Welt, pe Erdogan, preşedintele Turciei, că prin retorica sa agresivă faţă de Europa şi Germania pune în pericol zeci de ani de integrare a turcilor în Germania.

Cât despre economie Germaniei, un studiu al firmei de cercetare a pieţei IHS Markit arată că aceasta a obţinut la începutul acestui an cel mai bun ritm de creştere de la criza datoriilor suverane din 2011.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO