Business Internaţional

Cel puţin trei morţi în luarea de ostatici din Mali

Cel puţin trei morţi în luarea de ostatici din Mali

Autor: Valentin Vidu - Mediafax

20.11.2015, 13:31 229

Aproximativ zece persoane au fost evacuate din clădire, adaugă ziarul francez în pagina electronică.

Forţele de ordine au luat clădirea cu asalt.

Hotelul a anunţat că doi bărbaţi înarmaţi au luat ostatici 140 de clienţi şi 30 de angajaţi.

Potrivit CNN, care citează un martor - Amadou Keita - care lucrează la un centru cultural din apropiere, atacatorii au sosit vineri dimineaţa la bordul unui automobil diplomatic şi au deschis focul imediat ce au intrat în hotel.

Împuşcături s-au auzit timp de mai multe minte, a declarat el.

Militari din Mali, ajutaţi de trupe ONU au înconjurat hotelul. Ei au putut să elibereze câţiva ostatici, a declarat pentru CNN, de la faţa locului, un jurnalist de la televiziunea de stat ORTM.

Însă doi cetăţeni din Mali şi unul francez au murit, potrivit unui oficial ONU, care nu a oferit alte amănunte.

Nicio grupare nu a revendicat imediat luarea de ostatici.

Însă atacul are loc la o zi după ce preşedintele francez Francois Hollande a lăudat trupele franceze pentru lupta cu succes împotriva islamiştilor în această ţară africană.

"Franţa poartă acest război cu forţele sale armate, cu militarii săi, cu curaj. Trebuie să poarte acest război împreună cu aliaţii săi, partenerii noştri ne pun la dispoziţie toate mijloacele de care dispun, ca în Mali, şi vom continua (să purtăm acest război) în Irak şi îl vom continua în Siria", a declarat joi Hollande.

Mali este o fostă colonie franceză.

La solicitarea autorităţilor de la Bamako, Franţa a lansat o ofesivă, în 2013, după ce islamişti radicali au cucerit oraşul strategic Konna.

Această campanie terestră şi aeriană i-a respins în deşert pe luptătorii care preluaseră controlul asupra părţii de nord a ţării.

Un purtător de cuvânt al Misiunii ONU în Mali (MINUSMA) Olivier Saldago a declarat că hotelul găzduia o delegaţie numeroasă implicată în procesul de pace.

Cel puţin şapte oaspeţi chinezi ai hotelului se află printre ostatici, porivit presei chineze.

Unul dintre ei a comunicat printr-un schimb de mesaje instant cu un reporter de la agenţia China Nouă, căruia i-a spus că a auzit multiple focuri de armă în exteritorul camerei sale, după care a simţit miros de fum.

China şi-a extins prezenţa în Africa în ultima perioadă, investind în proiecte de infrastructură la scară mare pe tot continentul.

Numeroşi oameni de afaceri chinezi fac afaceri pe continent, atraşi de oportunităţi.

În august, 12 persoane, inclusiv cinci militari din Mali, au fost ucişi într-o luare de ostatici şi asaltul care a urmat, la un hotel din Sevare, în centrul ţării. Militarii au luat hotelul cu asalt după o zi de asediu. Persoane înarmate au atacat hotelul după ce au atacat o bază militară din apropiere.

Atacatorii din august erau afliliaţi Mişcării de Eliberare Macina. Potrivit Human Rights Watch (HRW), aceasta este o grupare islamistă care comite "abuzuri grave în cursul unor operaţiuni militare împotriva forţelor de securitate din Mali".

Hotelul Radisson Blu se află la aproximativ 15 minute distanţă de Aeroportul Internaţional Senou de la Bamako şi are 190 de camere şi apartamente.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO