Business Internaţional

Cele mai mari bănci ale lumii, implicate în operaţiuni de spălare de bani din Rusia

Cele mai mari bănci ale lumii, implicate în operaţiuni...

Autor: Catalina Apostoiu

22.03.2017, 00:03 899
Sume uriaşe de bani care au ieşit din Rusia prin intermediul unei vaste reţele de spălare de bani au ajuns să treacă prin cele mai mari bănci ale lumii, entităţi britanice incluzând HSBC Holdings ocupându-se de aproape 740 milioane de dolari.

O serie de documente văzute de The Guardian conţin detalii referitoare la aproximativ 70.000 de tran zacţii bancare, dintre care 1.920 au implicat firme din Ma rea Britanie şi 373 de firme din SUA. Potrivit aces tora, cel puţin 20 mld. dolari au ieşit din Rusia în pe ri oada 2010-2014, o parte din aceşti bani ajungând la bănci străine. Suma reală s-ar putea ridica la 80 mld. dolari, potrivit The Guardian. Sumele au legătură cu o re ţea supranumită The Global Laun dromat, care a cons tituit obiectul unui raport din 2014 al Organized Crime & Corruption Reporting Project, un grup de jur na lism investigativ care a furnizat o parte din docu men tele citate. Anchetatorii încearcă încă să-i identifice pe ruşii bogaţi şi influenţi politic aflaţi în spatele The Glo bal Laundromat. Aceştia estimează că ar fi implicat un grup de aproximativ 500 de persoane. Printre aces tea, bancheri din Moscova, oligarhi şi figuri care lu crează sau au legătură cu FSB, agenţia succesoare a KGB-ului.

Igor Putin, vărul preşedintelui rus Vladimir, a fost membru al boardului unei bănci moscovite cu conturi implicate în fraudă.

HSBC s-a ocupat de 545 milioane de dolari, în timp ce Royal Bank of Scotland Group a procesat 113 milioane de dolari. Standard Chartered, UBS Group, Citigroup, Bank of America, Barclays şi ING au procesat sume cuprinse între 2 şi 37 de milioane de dolari.

Toate băncile numite de The Guardian au declarat că au controale stricte cu privire la activităţile de spălare de bani, deşi niciuna dintre acestea nu a contestat autenticitatea datelor. Deţinătorii entităţilor offshore care au transferat banii prin intermediul băncilor şi-au păstrat adesea anonimatul, se arată în materialul The Guardian.

Băncile ar trebui să alerteze autorităţile în legătură cu tranzacţiile care ar necesita o cercetare mai aprofundată.

ìCazul evidenţiază necesitatea unui schimb mai strâns de informaţii între sectoarele public şi privatî, a declarat HSBC pentru The Guardian.

Pentru a scoate bani din Rusia, două entităţi pretindeau în mod tipic că-şi împrumută bani una alteia, sumele fiind subscrise de business-uri din Rusia. Una dintre companii intra în cele din urmă în ìincapacitate de platăî, permiţând companiilor din Rusia să trimită cash într-un cont din Moldova. Banii plecau mai apoi către Letonia.

Autorităţile din Rusia, Moldova şi Letonia spun că au luat măsuri de combatere a spălării de bani în urma raportului din 2014. Şefa băncii centrale din Rusia, Elvira Nabiullina, desfăşoară o întreagă campanie de ìcurăţareî a sistemului bancar local, în urma căreia au fost închise aproape 100 de bănci anul trecut. Multe dintre acestea erau subcapitalizate sau încălcaseră legislaţia cu privire la activităţile de spălare de bani.

Trasta, banca letonă aflată în centrul scandalului, a fost închisă în 2016, potrivit The Guardian. Maija Treija, director adjunct în ministerul leton de finanţe, a declarat că aceasta şi-a pierdut licenţia din cauza unor operaţiuni de spălare de bani. ìLupta împotriva spălării de bani este o poveste fără sfârşitî, a declarat aceasta.

Implicarea băncilor din Moldova în scandal a dus la o criză politică în urma căreia cinci premieri au venit şi au plecat în ultimii doi ani. Foşi ţi actuali oficiali de la banca centrală din Moldova au fost deţinuţi de procurori în luna august a anului trecut, fiind suspectaţi că au ignorat informaţii privitoare la operaţiuni de spălare de bani realizate prin intermediul Moldindconbank.

Cazul a declanşat ţi un conflict cu Moscova. În această lună, parlamentul moldovean a declarat că agenţia rusească FSB i-a tratat ìabuzivî pe oficialii moldoveni sosiţi în Federaţia Rusă, legând acest comportament de ancheta cu privire la Laundromat desfăşurată de Moldova.

FSB, condusă de Vladimir Putin înainte ca acesta să devină premier şi preşedinte, a folosit o parte din banii Laundromat pentru promovarea intereselor statului rus, acuză oficialii moldoveni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO