Business Internaţional

Cele mai mari două economii ale zonei euro cresc puternic: dacă Franţa uimeşte, Germania stârneşte teamă

Cele mai mari două economii ale zonei euro cresc...

Autor: Catalina Apostoiu

31.01.2018, 00:05 830

Economia franceză a crescut cu 1,9% în 2017, cea mai solidă expansiune din 10 ani.

A doua economie ca mărime a zonei euro, Franţa, a înregistrat cel mai rapid ritm de creştere din 2011, analiştii punând evoluţia pe seama reformelor iniţiate de preşedintele francez Emmanuel Macron.

Cea mai mare economie a zonei euro, a Germaniei, a avansat cu 2,2% anul trecut, cea mai ridicată rată din 2011, impulsionată de cererea internă puternică şi redresarea zonei euro. Trendul ar urma să continue, economiştii aşteptându-se ca Germania să marcheze al nouălea an consecutiv de creştere în 2018. Însă rata expansiunii este atât de rapidă, încât unii experţi avertizează că economia s-ar putea supraîncălzi.

Economia franceză a crescut cu 1,9% în 2017, cea mai solidă expansiune din 10 ani, potrivit datelor institutului naţional de statistică INSEE citate de Deutsche Welle. Rata a fost în linie cu estimările guvernului şi băncii centrale şi a marcat o accelerare considerabilă faţă de 2016, când PIB-ul francez a urcat cu 1,1%.

Potrivit INSEE, accelerarea s-a datorat în principal creşterii investiţiilor, cu 3,7% în 2017, dar şi consumului privat solid, care a avansat cu 1,3%.

Exporturile au avansat de asemenea, cu 3,5% anul trecut, deşi creşterea importurilor a fost şi mai semnificativă, de 4,3%.

Privitor la 2018, institutul a declarat că se aşteaptă ca economia franceză să avanseze cu 0,5% în primul trimestru, creşterea anuală urmând să atingă 1,7%. Şomajul este aşteptat să scadă uşor în acest an, acesta urmând să atingă 9,4% până la mijlocul anului, comparativ cu 9,7% în prezent.

Cât priveşte Germania, industriile de export ale acesteia au beneficiat de pe urma intensificării comerţului mondial şi redresării economiei europene, în timp ce rata de ocupare a forţei de muncă situată la un nivel record şi salariile în creştere au susţinut cererea internă. Încrederea consumatorilor se situează la cel mai ridicat nivel din 2001, iar veniturile fiscale sunt în creştere puternică. Marile companii listate public au avut parte de un an record în 2017.

Însă potrivit indicelui Ifo privind climatul de business, care a atins un maxim în ianuarie, „mai puţine companii se aşteaptă ca situaţia economică să se îmbunătăţească mai mult de atât“. Specialiştii pun acest lucru pe seama mai multor factori, printre care euro mai puternic, preţurile mai mari ale petrolului şi aşteptările privind normalizarea politicii BCE, care va aduce dobânzi mai mari.

Temerile privitoare la constrângeri legate de capacitate sunt de asemenea incluse pe lista factorilor. Utilizarea capacităţii din sectorul manufacturier se situează la cel mai ridicat nivel de la mijlocul anului 2008, „semn că economia se supraîncălzeşte“, potrivit Moody’s.

Situaţia de pe piaţa muncii reprezintă un alt motiv de îngrijorare. Presiunile salariale sunt în creştere, iar unii economişti fac apel la prudenţă.

„Poate că un boom este bun, dar acesta poartă seminţele unei crize în interior“, spune Stefan Kooths de la Kiel Institute for the World Economy.

Ca întreg, economia zonei euro a încheiat anul trecut cu un nou trimestru de creştere robustă, iar încrederea firmelor şi gospodăriilor sugerează că nu se întrevede nicio încetinire, potrivit Bloomberg.

PIB-ul zonei a avansat cu 0,6% în trimestrul patru al anului trecut, în linie cu estimările şi marcând a 19-a expansiune consecutivă.

Trimestrul solid a împins expansiunea pe 2017 a regiunii la 2,5%, peste estimările BCE şi cel mai rapid ritm de creştere de la criza financiară din 2008.

 

2018: avansul continuă

Privitor la 2018, institutul a declarat că se aşteaptă ca economia franceză să avanseze cu 0,5% în primul trimestru, creşterea anuală urmând să atingă 1,7%. Şomajul este de aşteptat să scadă uşor în acest an, acesta urmând să atingă 9,4% până la mijlocul anului, comparativ cu 9,7% în prezent.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO