Business Internaţional

Cele mai mari patru bănci din Italia vor să împrumute până la 27 miliarde euro de la BCE

Cele mai mari patru bănci din Italia vor să împrumute...

Autor: Florentina Dragu

28.08.2014, 18:42 296

Împrumuturile BCE fac parte dintrun set de măsuri anunţate recent, prin care banca Europeană doreşte să încurajeze creditarea şi să sprijine creşterea economică din zona euro, care a stagnat în trimestrul al doilea, în contextul în care cele mai mari trei state din regiune au raportat creştere zero sau chiar scăderi ale PIB-ului.

BCE a mai acordat astfel de împrumuturi ieftine în 2011 şi 2012, dar băncile au folosit fondurile obţinute pentru a investi în obligaţiuni guvernamentale. Noile împrumuturi vor fi destinate exclusiv finanţării companiilor şi populaţiei.

UniCredit, cea mai mare bancă din Italia, va depune oferte pentru o finanţare BCE de 7 miliarde de euro la prima licitaţie din cadrul noului program de creditare pe care instituţia centrală europeană îl va demara in septembrie, au declarat surse din piaţă.

BCE are în plan organizarea a opt licitaţii în perioda 2014-2016.

Cel de-al treilea mare creditor din peninsulă, Banca Monte dei Paschi di Siena, va aplica pentru un împrumut de 3 miliarde de euro în septembrie, potrivit unor surse citate de Bloomberg.

Oficialii Intesa Sanpaolo au declarat recent că intenţionează să împrumute 13 miliarde de euro prin programul BCE, dar încă nu au luat o decizie în privinţa licitaţiei din septembrie.

În acelaşi timp, Banco Popolare doreşte să împrumute până la 3,8 miliarde de euro, potrivit surselor.

Niciuna din cele patru bănci nu a dorit să comenteze informaţiile.

Pe de altă parte, oficialii Unione di Banche Italiane au afirmat că nu vor depune oferte la licitaţia din septembrie, dar au adaugat că ar putea aplica pentru o finanţare de 3 miliarde de euro la cea de-a doua licitaţie, care va fi organizată în decembrie.

Giuseppe Maraffino, analist al Barclays din Londra, estimează că bancile din zona euro ar putea împrumuta aproximativ 110 miliarde de euro în septembrie şi încă 160 miliarde în decembrie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO