Business Internaţional

Cele mai puternice şapte economii globale îşi păstrează promisiunea de a promova comerţul liber în ciudat reticenţei din partea administraţiei Donald Trump

Cele mai puternice şapte economii globale îşi...

Autor: Corina Zamfir

14.05.2017, 14:00 353

Miniştrii de finanţe şi guvernatorii băncilor centrale din cele şapte mari puteri economice din lume şi-au păstrat promisiunea de a promova comerţul liber, deoarece reticenţa noii administraţii americane de a se angaja într-o apărare totală împotriva protecţionismului a rămas fermă, scrie Financial Times.

Oficialii "lucrează pentru a întări contribuţia comerţului la economiile noastre" - un angajament mai slab decât declaraţia liderilor G20 de anul trecut în care se evidenţia puternic dorinţa de a evita protecţionismul în toate formele sale.

Refuzul administraţiei Trezoreriei Statelor Unite, sub conducerea preşedintelui Donald Trump, de a se înscrie într-un atac mai puternic împotriva protecţionismului, a sporit discuţiile diplomaţiei globale pe tema comerţului.

O confruntare la întâlnirile G20 a oficialilor financiari din Germania de anul acesta, a condus delegaţia italiană, care a organizat reuniunea G7 de două zile la Bari, să lase problema în întregime pe agenda oficială.

Cu toate acestea, Steven Mnuchin, secretarul Trezoreriei SUA, a declarat că tema a apărut în mai multe întâlniri bilaterale desfăşurate în paralel cu reuniunea.

Michel Sapin, ministrul de finanţe al Franţei, a declarat că celelalte delegaţii au exercitat presiuni asupra SUA pentru a nu-şi întoarce spatele diplomaţiei economice globale. – “Toate celelalte şase ţări … au declarat explicit şi uneori foarte direct reprezentanţilor administraţiei americane că este absolut necesar să continue cu acelaşi spirit de cooperare internaţională ", a declarat Sapin, citat de Reuters şi preluat de Financial Times.

Secretarul Trezoreriei SUA a spus că a crezut că omologii săi din alte ţări s-au mai familiarizat cu noua administraţie. "Au petrecut timp cu mine şi au ascultat părerile preşedintelui, dar şi mesajul cu privire la agenda economică". Mnuchin a mai adăugat că angajamentul administraţiei prin care îşi propune să ajungă la o creştere economică de 3% ar fi benefică pentru SUA şi pentru economia globală.

"Vrem să avem un comerţ echilibrat", a spus Mnuchin. "Nu vrem să fim protecţionari, dar ne rezervăm dreptul de a fi protectivi dacă nu credem că comerţul este liber şi corect".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO