Business Internaţional

Cele mai mari grupuri financiare din lume lansează o serie de previziuni sumbre asupra economiei globale din următoarele trei luni: Cu toate că activităţile economice îşi pot reveni în trimestrul al treilea, PIB-ul global poate scădea cu până la 1%, cea mai mare contracţie de la criza financiară din 2008

Cele mai mari grupuri financiare din lume lansează o...

Autor: Eduard Ivanovici

28.03.2020, 23:08 2657

Goldman Sachs, una dintre cele mai mari companii de holding bancar din lume, estimează că produsul intern brut global va înregistra în 2020 o scădere de 1%, un declin economic mai sever decât criza financiară din 2008, potrivit Reuters.

Guvernele din toată lumea au adoptat o serie de măsuri fără precedent pentru a controla efectele pe care le exercită pandemia de coronavirus asupra economiei mondiale.

„Coronacriza – sau mai precis, răspunsul la această criză – reprezintă o constrângere fizică (spre deosebire de una financiară) asupra activităţilor economice nemaiîntâlnite în istoria postbelică”, a declarat grupul bancar.

PIB-ul real al unora dintre cele mai avansate economii ale lumii se poate contracta „foarte aspru” în al doilea trimestru, incluzând o scădere de 24% în Statele Unite, de două ori mai mult decât ultimul record înregistrat după cel de-al Doilea Război Mondial.

Economiştii de la Morgan Stanley, una dintre cele mai importante bănci de investiţii din lume, lansează o altă previziune, însă la fel de sumbră: PIB-ul Statelor Unite poate scădea cu 30,1% în perioada cuprinsă între aprilie şi iunie, iar rata şomajului va creşte în aceeaşi perioadă cu 12,8%.

Atât Morgan Stanley cât şi Goldman Sachs anticipează că economia îşi va reveni în al treilea trimestru al anului, cu toată că o astfel de previziune pare improbabilă în momentul de faţă.

Săptămâna trecută, James Bullard – preşedintele Rezervei Federale din St. Louis, SUA – a declarat că rata şomajului poate creşte şi cu 30% în următoarele trei luni din cauza măsurilor de combatere a virusului, în timp ce PIB-ul poate scădea cu 50% în aceeaşi perioadă.

Abordând acelaşi subiect, Bank of America a spus că PIB-ul Statelor Unite va înregistra o scădere de 25% în al doilea trimestru, în timp ce JPMorgan, cea mai mare bancă din SUA, a prezis un declin de „doar” 14%, potrivit Fortune.

Estimările vin într-un moment în care economiştii avertizează că planeta este deja în prima perioadă de recesiune de la contracţia de 0,8% din 2008.

În ceea ce priveşte Republica Populară Chineză, majoritatea economiştilor sunt de părere că răul cel mai mare a avut loc în primul trimestru. JPMorgan estimează că PIB-ul Chinei a scăzut cu 40% în primele trei luni ale anului comparativ cu trimestrul al patrulea din 2019, înregistrând cea mai mare contracţie din ultimii 50 de ani.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO