Business Internaţional

Oraşul care adoarme în fiecare noapte cu sufletul la gură. Pentru ei dezastrul de la Cernobîl este la fel de viu ca în prima zi, şi istoria se poate repeta oricând

Oraşul care adoarme în fiecare noapte cu sufletul la...

Autor: Dragoş Dinu

23.09.2017, 13:02 1188

Centrala nucleară din Belarus, care a prins formă acum trei ani, pune pe gânduri statele vecine şi îngrijorează locuitorii oraşelor şi satelor din regiunea apropiată. Centrala, o construcţie masivă cu turnuri de 167 de metri înălţime, este situată chiar lângă micul oraş Ostrovets din Belarus, la doar 20 de kilometri de Buivydziai, un sat unde oamenii sunt speriaţi de construcţia care, celor trecuţi de 30 de ani, le aminteşte de dezastrul de la Cernobîl, potrivit Financial Times.

Buivydziai este un sat tipic lituanian. Un loc liniştit, cu mai puţin de 300 de locuitori, are o biserică, câteva magazine şi o şcoală unde vin copiii din mediul rural înconjurător. Acum trei ani, un nou vecin avea să se instaleze în zonă, este vorba de centrala nucleară situată în regiunea încă pătată de moştenirea Uniunii Sovietice şi de consecinţele devastatoare ale cetastrofei de la Cernobîl de acum trei decenii. Decizia Belarusului de a construi o centrală, finanţată de Rusia, a devenit o sursă profundă de anxietate.

Zenobija Mikelevic, directoarea adjunctă a şcolii din Buivydziai, declară că oamenii sunt neliniştiţi cu privire la centrala nucleară, iar schimbările demografice şi-au pus deja amprenta. Unele familii şi-au făcut bagajele şi au părăsit zona. „În fiecare an, şcoala noastră are din ce în ce mai puţini copii. Sunt mamă a trei, iar copiii mei nu vor să trăiască aici”, a spus aceasta.

Chiar dacă centrala va fi pornită în anul 2019, satul Buivydziai se pregăteşte pentru ce este mai rău. Un semn albastru triunghiular desenat pe peretele din afara şcolii desemnează punctul de reunire în cazul unui eveniment neplăcut. Pivniţa şcolii este de fapt un adăpost improvizat pentru a fi folosit de profesori şi de către cei 130 de copii ai şcolii, care au vârsta cuprinsă între şase şi 18 ani.

Ana Gricevic, profesoară de religie şi mamă a trei copii, trăieşte într-un sat vecin, aceasta spune: „Generaţia mea a trăit consecinţele Cernobîlului. Am văzut copii născuţi cu probleme, oamenii mor... Cred că asta s-ar putea întâmpla şi în Ostrovets: copiii mei ar putea fi în pericol”.

Locul unde centrala a fost poziţionată a devenit un teren de luptă pe marginea estică a Europei, o regiune divizată şi plină de suspiciuni între cei din interiorul şi exteriorul Uniunii Europene, fiind o perioadă de fricţiune între ţările membre ale uniunii conduse de Bruxelles şi aliaţii NATO, pe de o parte, şi Rusia, pe de altă parte.  Teama cu privire la instalaţia nucleară cuprinde Lituania, unde guvernul consideră că această centrală reprezintă o ameninţare la adresa siguranţei, a sănătăţii publice şi a mediului.

Pe lângă asta, proiectul a alimentat profunde temeri geopolitice în Lituania, o ţară mică cu mai puţin de trei milioane de oameni, care în 1990 a devenit prima republică care a declarat independenţă faţă de Uniunea Sovietică. Centrala este finanţată cu un împrumut de 10 mld. dolari de la Moscova, fiind proiectată şi construită de Rosatom, monopolul puterii nucleare deţinute de statul rus. Lituania, care este conectată la reţeaua energetică rusă şi nu la UE, se teme că baza energetică de la Ostrovets face parte dintr-un plan mai amplu condus de Rusia pentru a ţine pe muchie regiunea baltică. Cel mai mai tulburător lucru pentru Lituania este că Ostrovets se află la mai puţin de 50 de kilometri distanţă de Vilnius, capitala şi cel mai mare oraş al Lituaniei.

„Belarus ar trebui să demonstreze că riscul este scăzut şi poate fi acceptat de către noi, dar nu poate demonstra acest lucru. Toate profiturile ajung în Belarus, dar riscurile sunt pe partea lituaniană”, a afirmat Vidas Paulikas, şeful autorităţilor de reglementare a securităţii nucleare din Lituania. În Belarus, centrala Ostrovets este privită ca o sursă de mândrie naţională şi un garant al securităţii energetice.

Oficialii de la Minsk spun că centrala nucleară va folosi cea mai sofisticată tehnologie disponibilă. De asemenea, aceştia resping afirmaţiile Lituaniei cum că au fost încălcate regulile internaţionale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO