Business Internaţional

Cererea internă a ajutat economia Germaniei să evite recesiunea, iar încrederea industriaşilor francezi a revenit

Michel Sapin, ministrul economiei Franţei: Aceste rezultate merg în direcţia bună şi ele trebuie consolidate în următoarele luni. AFP/Mediafax Foto

Michel Sapin, ministrul economiei Franţei: Aceste rezultate merg în direcţia bună şi ele trebuie consolidate în următoarele luni. AFP/Mediafax Foto

Autor: Bogdan Cojocaru

25.11.2014, 21:00 441

Creşterea accentuată a cererii interne a contrabalansat slăbiciunea cronică a investiţilor şi a ajutat economia Germaniei, principala destinaţie a exporturilor României, să evite recesiunea în al treilea trimestru. De asemenea, reducerea stocurilor companiilor din perioada iulie-septembrie, de obicei o veste proastă, anunţă un boost suplimentar pentru economie pentru ultimul trimestru al acestui an.

Cheltuielile gospodăriilor germane au urcat cu 0,7% în trimestrul III, comparativ cu cele trei luni anterioare, în timp ce cheltuielile guvernului s-au majorat cu 0,6%, potrivit institutului naţional de statistică al Germaniei, care a confirmat că economia a avansat cu 0,1% în perioada analizată. Consumul a participat în total cu 0,5 puncte procentuale la creşterea economiei. Aportul vine în condiţiile în care guvernul de la Berlin este criticat că nu face suficient pentru a impulsiona cererea internă şi ajută astfel economiile exportatoare mai slabe ale statelor vecine.

De asemenea, importurile au avansat puternic, cu 1,7%. În perioada ianuarie-iulie piaţa germană a absorbit exporturi româneşti de 5,9 miliarde de euro, adică 20% din total şi în creştere cu 12% comparativ cu intervalul similar de anul trecut, conform datelor INSSE.

 

Maşinăria de export

Exporturile germane de bunuri şi servicii au crescut însă mai puternic decât importurile, cu 1,9%, astfel că balanţa comercială a avut un impact uşor pozitiv asupra Produsului Intern Brut, notează agenţia Thomson Reuters.

Pe de altă parte, formarea capitalului, indicator al acumulării de capital, a scăzut cu 3,6% mai ales din cauza evoluţiei negative a formării capitalului în utilaje şi echipamente. Totodată, investiţiile din construcţii au coborât cu 0,3% şi au avut un impact negativ de 0,7 puncte procentuale asupra PIB-ului.

De asemenea, stocurile companiilor s-au redus, având un impact de 0,5 puncte procentuale asupra creşterii, însă analiştii nu sunt descurajaţi de acest detaliu, care în mod normal ar sugera degradarea increderii executivilor. Din contră. Pentru ei, scăderea stocurilor semnalizează o posibilă creştere în trimestrul IV şi un impuls suplimentar dat avansului economic.

„Contribuţia negativă puternică a stocurilor la creşterea PIB-ului german în al treilea trimestru este ceva de bun augur pentru accelerarea creşterii în trimestrul IV“, apreciază Carsten Brzeski, analist la ING, citat de The Guardian.

 

Încrederea este pe plus

După ce economia germană, cea mai mare din Europa, s-a contractat cu 0,1% în al doilea trimestru, unii analişti s-au temut că aceasta va intra în recesiune tehnică cu o altă scădere în trimestrul III trasă în jos de slăbiciunea unor parteneri comerciali importanţi din zona euro precum Franţa şi de incertitudinile legate de criza ucraineană.

Nu a fost aşa şi, mai mult, încrederea oamenilor de afaceri germani în economie a crescut în noiembrie, ceea ce sugerează că economia îşi recapătă încet echilibrul.

Un indice al încrederii oamenilor de afaceri realizat de institutul de cercetare economică Ifo, unul dintre cele mai apreciate în Europa, a urcat de la 103,2 puncte în octombrie la 104,7 puncte în noiembrie, întrerupând astfel o serie de şase declinuri consecutive, notează The Wall Street Journal. Analizele Ifo arată, de asemenea, că s-a îmbunătăţit şi încrederea oamenilor de afaceri pentru lunile următoare.

Încrederea şi-a revenit pe fondul deprecierii euro la minimul ultimilor doi ani faţă de dolar şi al plonjonului preţurilor petrolului.

Tot ceea ce se întâmplă în Germania rezonează în toată zona euro deoarece această economie reprezintă 30% din PIB-ul regiunii. „Declinul economiei germane pare să se fi oprit, cel puţin pentru moment“, a spus Hans-Werner Sinn, preşedintele Ifo.

Analiştilor de la Commerzbank, una dintre cele mai mari bănci germane, datele Ifo le „întăresc aşteptările că economia germană are doar o pasă proastă“.

 

Veşti bune, o raritate, au venit din Franţa

Încrederea în economie a oamenilor de afaceri din industria franceză a crescut luna aceasta, în parte mulţumită îmbunătăţirii situaţiei comenzilor, ceea ce sugerează că perioada prelungită de turbulenţe prin care trece a doua economie ca mărime din UE se apropie de sfârşit, potrivit The Guardian.

Un indicator al încrederii din industrie calculat de institutul naţional de statistică francez a urcat de la 98 de puncte în octombrie la 99 de puncte, nivel cu un punct sub media pe termen lung.

De asemenea, creşterea arată şi un indicator al încrederii generale a oamenilor de afaceri în economia franceză.

Ministrul economiei Michel Sapin s-a grăbit să iasă în întâmpinarea datelor încurajatoare. „Aceste rezultate merg în direcţia bună şi ele trebuie consolidate în următoarele luni“, a spus el, citat de Reuters.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO