Business Internaţional

Cetăţenii din Germania, Franţa, Suedia, Finlanda nu vor ca UE să ofere M.Britanii privilegii

Cetăţenii din Germania, Franţa, Suedia, Finlanda nu...

Autor: Mihai Draghici

08.07.2016, 19:00 91705

Majoritatea cetăţenilor din Germania, Franţa, Suedia şi Finlanda nu cred că Uniunea Europeană trebuie să ofere Marii Britanii condiţii avantajoase în negocierile privind viitoarea relaţie cu Blocul comunitar, arată un sondaj de opinie.

Germanii şi francezii se opun vehement ajutării Marii Britanii: 53% dintre respondenţii din ambele ţări cred că Londra nu ar trebui să aştepte condiţii avantajoase; 27% sunt favorabili oferirii unor condiţii avantajoase Marii Britanii, conform sondajului efectuat de Institutul YouGov.

Majoritatea cetăţenilor din Germania şi Franţa, cele mai influente ţări din UE, ar susţine accesul Marii Britanii pe piaţa comunitară doar dacă Londra va permite în continuare libertatea de circulaţie şi angajarea cetăţenilor UE pe teritoriul britanic.

Dintre cele cinci state în care a fost efectuat sondajul de opinie, doar cetăţenii din Danemerca sunt favorabili oferirii unor condiţii avantajoase Marii Britanii.

Majoritatea cetăţenilor britanici s-au pronunţat, pe 23 iunie, în favoarea ieşirii ţării din Uniunea Europeană. Londra nu a iniţiat încă procesul de ieşire din Uniunea Europeană. Liderii britanici speră că vor obţine în continuare acces la piaţa unică europeană după ieşirea din UE, dar fără a mai contribui la bugetul comunitar şi limitând accesul europenilor la locuri de muncă în Marea Britanie.

Sondajul de opinie a fost efectuat de Institutul YouGov în Germania, Franţa, Suedia, Finlanda şi Danemarca, în intervalul 30 iunie - 5 iulie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO