Business Internaţional

Ceva în economia zonei euro nu merge cum ar vrea şeful BCE

Ceva în economia zonei euro nu merge cum ar vrea şeful BCE

Autor: Catalina Apostoiu

28.03.2017, 00:05 459
O altă săptămână, o nouă rundă de date economice din zona euro în uşoară îmbunătăţire. Însă s-ar putea să existe o excepţie, scrie Bloomberg.

În timp ce încrederea este în creştere, iar producţia din sectoarele manufacturier şi al serviciilor avansează, inflaţia ar putea încetini pentru prima dată în aproape un an, pe măsură ce efectele preţurilor energiei dispar treptat.

Ultimele date care urmează să fie publicate vor susţine probabil părerea preşedintelui BCE Mario Draghi că acţiunile Băncii Centrale Europene au fost în mare parte un „succes“, deşi sunt necesare stimulente supli­mentare pentru a face aceste creşteri permanente.

Convingerea că inflaţia va urma în cele din urmă cursul constant al redresării economice a alimentat, şi nu numai în rândul economiştilor, discuţiile legate de stoparea stimulentelor neconven­ţionale. Membrii consiliului guvernator au început să se gândească cum să anunţe un exit, avertizând în acelaşi timp că este prea devreme pentru a acţiona în acest sens.

„Un lucru de care putem fi siguri este că economia zonei euro se redresează în acest moment şi că creşterea are o bază mai întinsă“, arată Ken Wattret, economist la TS Lombard. „Marea întrebare este: cât de repede vom vedea o accelerare a inflaţiei? Viteza de mişcare a BCE va fi determinată de evoluţia inflaţiei“.

Următoarea reuniune a BCE va avea loc pe 27 aprilie, deşi nu este întrevăzută nicio modificare de politică până în iunie cel puţin, când vor apărea noi estimări.

Moneda unică europeană a început săptămâna în creştere, atingând cel mai ridicat nivel din

8 decembrie în raport cu dolarul. Inflaţia a decelerat probabil la 1,8% în martie de la 2% în luna anterioară, potrivit unui sondaj al Bloomberg.

Deşi o încetinire nu ar lua BCE prin surprindere, banca previzionând că rata va atinge vârful în primul trimestru, evoluţia ar reaminti faptul că trendurile preţurilor continuă să fie determinate în primul rând de componente volatile ca energia şi alimentele.

Raportul privitor la inflaţie urmează a fi publicat vineri.

Un raport al institutului Ifo arată că încrederea sectorului de business german a crescut peste aşteptări în martie, atingând cel mai ridicat nivel din iulie 2011.

Ca cea mai mare economie a zonei euro, evoluţia economiei germane este vitală pentru perspectivele regiunii. PIB-ul german a avansat cu 1,9% anul trecut, cea mai puternică creştere din 2011. PIB-ul regiunii nu a fost cu mult în urmă, atingând 1,7%, fiind aşteptat să se menţină în apropiere de acelaşi nivel în acest an.

Încrederea în economie în blocul monetar este de asemenea în creştere, iar un indicator PMI a semnalat la finalul săptămânii trecute că economia avansează într-un ritm trimestrial de 0,6%, cel mai puternic din doi ani.

Semn că redresarea devine una la scară mai largă, activitatea din Franţa a devansat-o pe cea din Germania pentru prima dată din 2012.

Date separate publicate de BCE la începutul acestei săptămâni au conturat o imagine mixtă. Creşterea anuală a creditării gospodăriilor din zona euro a accelerat la 2,3% în februarie de la 2,2% în luna anterioară, însă creditarea companiilor non-financiare a încetinit la 2% de la 2,3%.

Peter Praet, economistul şef al BCE care a argumentat că situaţia nu necesită o „schimbare de regim“, are ocazia să-şi revizuiască afirmaţia. Colegul său francez Benoit Coeure, cât şi alţi membri ai consiliului guvernator vor face de asemenea declaraţii publice în această săptămână.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO