Business Internaţional

Ceva nu este în regulă cu creşterea economiei germane

Ceva nu este în regulă cu creşterea economiei germane

Autor: Bogdan Cojocaru

17.01.2016, 20:17 8729

Economia  germană creşte, bugetul este pe surplus, iar angajările sunt la nivel record, o situaţie de invidiat pentru orice guvern european. Însă aparenţele înşală.

Guvernului de la Berlin i se pot atribui doar într-o foarte mică măsură aceste date economice spectaculoase, scrie Henrik Böhme, redactor economic şef la Deutsche Welle.

Preţurile petrolului sunt jos din cauza Arabiei Saudite, în timp ce preşedintele BCE Mario Draghi este responsabilul pentru nivelurile reduse ale dobânzilor şi pentru deprecierea euro. Acest mix este un drog puternic pentru economia Germaniei. Însă dispoziţia companiilor să investească mai mult este limitată din cauza mediului de afaceri volatil din cele mai multe părţi ale lumii. Producătorii germani de maşini-unelte sunt cele mai bune exemple. Anul trecut, investiţiile lor au stagnat.

Ceea ce lipseşte este un program de investiţii de proporţii mari pentru modernizarea infrastructurii ţării. Sunt câteva miliarde de euro alocate pentru conectare mai rapidă la internet şi ceva fonduri pentru construirea unor poduri noi. Însă nu există un concept sustenabil în această privinţă. Ministrul de finanţe Wolfgang Schäuble spune că întregul surplus bugetar va fi folosit pentru rezolvarea crizei refugiaţilor.

Aceasta înseamnă un semnal greşit trimis cetăţenilor, care au început să pună sub semnul îndoielii capacitatea cancelarului Angela Merkel de a rezolva problemele legate de valul masiv de refugiaţi.

Germania trebuie să facă faţă ambelor provocări: investiţii în viitor şi integrarea refugiaţilor.

Într-un mediu de afaceri volatil, economia germană a crescut cu 1,7% anul trecut. Iar aceasta nu doar pentru că produsele şi serviciile „Made in Germany“ continuă să fie căutate peste tot în lume. Ci şi pentru că atât gospodăriile, cât şi statul şi-au majorat consumul, dar din motive diferite.

Numărul oamenilor cu loc de muncă nu a fost niciodată mai mare în ultimii 25 de ani. Economisirea nu prea mai are sens din cauza dobânzilor extrem de mici, astfel că cheltuielile oamenilor au crescut. Nici statul federal nu a făcut economie de bani, cheltuind sume uriaşe pentru a găzdui sutele de mii de refugiaţi veniţi în Germania. Partea alocată refugiaţilor din bugetul de stat va creşte, probabil, şi mai mult, ceea ce înseamnă că şi anul acesta consumul va rămâne un factor de creştere important.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO