Business Internaţional

Chief David Bald Eagle din filmul "Cel care dansează cu lupii" a murit la 97 de ani

Chief David Bald Eagle din filmul "Cel care dansează cu...

Autor: Letitia Provian

27.07.2016, 16:58 105

Nepotul lui Chief White Bull, care a luptat în bătălia de la Little Bighorn in 1876, David Bald Eagle a apărut în mail mult de 40 de filme. Acesta a devenit ulterior reprezentantul oamenilor tribului Lakota din Sudul statului Dakota.

El a decedat la casa sa din Rezervaţia Indiană a Râului Cheyenne, pe 22 iulie, potrivit unei case de pompe funebre.

Născut într-un cort tepee în 1919, în Rezervaţia Tribului Sious a Râului Cheyenne, numele său nativ în limba Lakota se traduce prin „Wounded in Winter Beautiful Bald Eagle” („Rănit în Iarnă Frumosul Vultur Pleşuv”).

Acesta a fost soldat în armata SUA în timpul celui de-al Doilea Război Mondial unde a luptat în tranşeele din Anzio din Italia şi a câştigat o medalie de argint.

După ce a fost grav rănit de nemţi, în timp ce ateriza cu paraşuta în Normandia, la finalul războiului, Bald Eagle a urmat o carieră muzicală ca toboşar al Cliff Keyes Big Band.

După ce a pierdut-o pe soţia sa, Penny Rathburn, într-un accident tragic de maşină, Bald Eagle şi-a început cariera la Hollywood.

El a învăţat mai multe vedete, precum John Wayne, să călărească şi să mânuiască pistolul şi a realizat cascadoriile actorului Errol Flynn.

La finele anilor 1950, s-a alăturat unei echipe de rodeo, devenind cowboy, şi pe când se afla în Belgia a cunoscut-o pe cea de-a doua sa soţie, Josee.

El a continuat să lucreze ca actor şi a devenit figura emblematică a promoţiilor turismului de stat din Sudul statului Dakota.

În afara showbiz-ului, dedicaţia lui David Bald Eagle faţă de poporul Lakota i-a asigurat scaunul de primul Şef de trib din cadrul ONU în 2001, adresându-se popoarelor indigene la nivel mondial.
Ultimul său rol de cinema a fost în filmul "Neither Wolf Nor Dog", care s-a lansat la Festivalul de Film de la Edinburgh, luna trecută.

Regizorul filmului, Steven Lewis Simpson, l-a lăudat pe David Bald Eagle exprimând că era un personaj "cu adevărat unic. Viaţa sa a fost mai deosebită decât cea a altor persoane în cinstea cărora sunt scrise biografiile; bucuriile şi tragediile. A fost un om uimitor de frumos. Strălucirea din ochii săi atunci când zâmbea sau era ironic era o bucurie pentru privire. "

Casa de Pompe Funebre Rooks din Eagle Butte a declarat că înmormântarea lui Bald Eagle va avea loc pe 29 iulie la Cimitirul Naţional Black Hills din Sturgis, după un proveghi tradiţional de patru zile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO