Business Internaţional

China a cerut Statelor Unite să înceteze "acţiunile militare periculoase"

China a cerut Statelor Unite să înceteze "acţiunile...

Autor: Andrei Ionascu

25.07.2017, 19:27 139

"Activitatea de recunoaştere a avioanelor americane a ameninţat securitatea naţională a Chinei, a afectat securitatea militară între două ţări şi a pus în pericol piloţii ambelor ţări. Acest incident reprezintă o sursă de pericol pentru relaţia militară China-SUA. Acţiunile piloţilor chinezi au fost legale, necesare şi profesioniste", a declarat Ren Guoqiang, purtătorul de cuvânt al ministerului chinez al Apărării.

Ren Guoqiang a subliniat că Statele Unite ar trebui să înceteze imediat astfel de "acţiuni militare periculoase", numindu-le apoi "nesigure, neprofesioniste şi neprietenoase". Totodată, "SUA ar trebui să ia măsuri pozitive pentru dezvoltarea cooperării între armatele celor două ţări".

Incidentul a avut loc duminică după-amiază, deasupra Mării Chinei de Est, la aproximativ 150 de kilometri sud de portul chinez Qingdo. Două avioane de vânătoare chineze de tip J-10 au fost trimise pentru interceptarea unei aeronave de recunoaştere de tip EP-3, aparţinând Forţelor Navale americane.

Unul dintre avioanele chineze s-a apropiat la doar aproximativ 100 de metri de avionul american. Ambele avioane de vânătoare chineze erau dotate cu rachete aer-aer.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO