Business Internaţional

China a depăşit Japonia, ajungând a doua mare putere economică a lumii

China a depăşit Japonia, ajungând a doua mare putere economică a lumii

Autor: Livadariu Andreea

14.02.2011, 23:50 377

China a depăşit Japonia în clasamentul celor mai mari economiiale lumii, avansând pe locul al doilea după Statele Unite.Detronarea SUA este de aşteptat undeva între 2020 şi 2030. Urcareape locul doi în top poate fi privită ca o oficializare a statutuluide superputere economică a Chinei, care în ultimii doi ani aprofitat de criza economică mondială care a îngenuncheat Occidentulpentru a-şi extinde influenţa în întreaga lume, scrie The WallStreet Journal.

Este pentru prima dată în ultimii 40 de ani când Japonia pierdestatutul de a doua cea mai mare economie din lume, Produsul InternBrut (PIB) pentru anul 2010 fiind estimat la 5.470 de miliarde dedolari (4.049 de miliarde de euro), valoare inferioară celeiestimate pentru China, de 5.880 de miliarde de dolari (4.352 demiliarde de euro). Chiar şi aşa, cei doi giganţi asiatici auîmpreună un PIB inferior celui înregistrat de SUA în 2010, şi anume14.660 miliarde de dolari (10.852 de miliarde de euro).

Economia Chinei a crescut în ultimul trimestru din 2010 cu 10%,pe când cea a Japoniei a scăzut cu 1,1% în aceeaşi perioadă.Problemele cu care se confruntă Japonia şi care au determinat ocreştere economică de doar 3,9% în 2010 constau în scădereaconsumului intern, deoarece populaţia îmbătrânită a Japonieicheltuieşte mai puţin, iar forţa de muncă este relativ scumpă şiinflexibilă.

Motorul economiei mondiale

Avântul economic, PIB-ul crescând în ultimii ani cu rate anualede peste 10%, a transformat ţara, făcând-o cea mai mare piaţă autodin lume sau cel mai mare consumator de energie.

Toate acestea, în condiţiile în care principalul avantaj alţării este mâna de lucru ieftină care îi face produsele mult maicompetitive pe pieţele externe decât cele ale companiilor dinţările dezvoltate.

China a reuşit de asemenea performanţa de a-şi schimba imagineade stat comunist sărac în cea a unei superputeri economice bazatepe boom-ul producţiei, expansiunea industriei şi dezvoltareainfrastructurii.

Pe de altă parte, China rămâne una dintre cele mai sărace ţăridin punctul de vedere al veniturilor pe cap de locuitor. Conformestimărilor Băncii Mondiale, mai mult de 100 de milioane de chinezi- aproximativ echivalentul populaţiei Japoniei - trăiesc cu numaidoi dolari pe zi, iar PIB-ul pe cap de locuitor al Chinei este dezece ori mai mic decât cel al Japoniei, raportul fiind de 4.500 dedolari la 40.000 de dolari.

Dar boom-ul economic a dus şi la îmbogăţirea rapidă a anumitorcategorii sociale, astfel că producătorii de bunuri de lux, de lamaşini la bijuterii, se înghesuie să satisfacă cererea tot mai marevenită din China.

Rol important la nivel internaţional

China s-a folosit de rezervele sale valutare imense, de 2.850mld. dolari, pentru a câştiga influenţă la nivel mondial şi aacordat credite în condiţii avantajoase ţărilor bogate în resursenaturale din Africa sau America Latină. Mai mult, s-a oferit cagarant al stabilităţii monedei euro când a anunţat că vrea săcumpere obligaţiuni ale Greciei şi Portugaliei, ţări aflate pe"lista neagră" a investitorilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO