Business Internaţional

China avertizează că îşi va apăra interesele comerciale, denunţând o măsură decisă de Trump

China avertizează că îşi va apăra interesele...

Autor: Mihai Draghici

15.08.2017, 21:45 161

Donald Trump, preşedintele SUA, a emis o ordonanţă executivă care ar putea conduce la o investigaţie privind politicile comerciale ale Chinei, avertizând că "acesta este doar începutul", însă Administraţia de la Beijing a atras atenţia că nu va asista pasiv, ci îşi "va apăra drepturile legitime".

Preşedintele Donald Trump a emis o ordonanţă executivă care prevede că Robert Lighthizer, reprezentantul american pentru Relaţii comerciale, trebuie să stabilească dacă Administraţia de la Beijing încalcă drepturi de proprietate intelectuală americane, relatează NBC News. Un raport elaborat recent de o comisie americană arată că Beijingul ar încălca drepturile de proprietate intelectuală.

Eventuala investigaţie formală ar putea conduce la introducerea de tarife asupra importurilor de mărfuri din China, notează cotidianul Financial Times. Donald Trump a semnalat în mai multe rânduri că va impune tarife suplimentare, denunţând presupuse practici comerciale ale unor ţări, inclusiv ale Chinei.

"În calitatea de preşedinte, este datoria şi responsabilitatea mea să protejez tehnologia creată de cetăţeni americani şi industria angajaţilor americani de acţiuni abuzive. Ne vom ridica împotriva oricărei ţări care forţează ilegal companii americane să transfere tehnologie de valoare, prezentând acest lucru ca fiind condiţie de acces pe pieţe", a declarat Donald Trump.

"Am promis aceste lucruri în calitatea de candidat la funcţia de preşedinte şi fac acest lucru în calitatea de preşedinte. Vom apăra angajaţii americani. Vom proteja inovaţiile, creativitatea, invenţiile care propulsează această ţară minunată. Iar acesta este doar începutul", a adăugat Donald Trump.

Însă reacţia vehementă a Chinei nu a întârziat. Ministerul chinez al Comerţului a semnalat că "va apăra drepturi legitime", îndemnând Washingtonul să nu distrugă principiile multilateralismului, să acţioneze prodent şi să respecte angajamentele asumate în cadrul Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC).

"În cazul în care partea americană ignoră realitatea şi nu manifestă respect pentru principiile comerciale multilaterale adoptând măsuri care afectează interesele comerciale ale ambelor părţi, în mod absolut, China nu va asista pasiv, ci va adopta inevitabil măsuri adecvate, apărând cu determinare drepturi legitime", atrage atenţia Ministerul Comerţului de la Beijing.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO